Ne bacajte plaćene račune: Potrebno je 10 god.

Izvor: B92, 22.Jan.2018, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne bacajte plaćene račune: Potrebno je 10 god.

Zagreb -- Koliko čuvati račune za kućne režije i treba li ih uopšte čuvati?

To su pitanja koja građani često postavljaju, među kojima ima i onih koji su svoje obveze uredno izvršili, ali im se dogodilo da im nakon nekog vremena od lokalnog vodovoda stigne opomena zbog navodno neplaćenog računa. A dokaza za to - nemaju

Dunja Mak, pravna savetnica hrvatskog Potrošačkog foruma iz Osijeka, navodi da za svaku vrstu potraživanja postoji rok zastarevanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pa tako, na primer, skladno Zakonu o obaveznim odnosima, rok za zastarevanje računa za struju, toplanu, gas, vodu, telefon, radio i TV taksu iznosi godinu dana.

"Za grobnu naknadu je tri godine, kazne za parking i ugovori o osiguranju života imaju rok od pet, a komunalna naknada šest godina", navela je Mak i dodala da treba čuvati račune duže od tog roka, jer se ne jednom nego više puta znalo da dogodi da ljudi čuvaju račun godinu dana, nakon čega bi ga bacili, a kompanija bi pokrenula izvršenje unutar tog perioda.

"Ako je izvršenje pokrenuto unutar godinu dana, ona često zna da dođe građaninu na adresu nakon tog perioda. Onda zna da se dogodi da on nema dokaz jer je bacio račun, a ne može se pozvati na zastarevanje jer je kompanija reagovala dok ona nije nastupila.

Oni savetuju građane da čuvaju račune minimum deset godina.

"Svima savetujemo da ih čuvaju deset godina zato što rešenje o izvršenju, ako je doneto, zastareva najranije kada prođe deset godina", zaključila je Mak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.