Naša jestiva ulja su dobrog kvaliteta

Izvor: S media, 15.Mar.2011, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša jestiva ulja su dobrog kvaliteta

Rafinisana jestiva suncokretova ulja proizvedena u Srbiji ocenjena su kao dobra i vlo dobra i zdravstveno ispravna, pokazalo je prvo nezavisno testiranje Asocijacije potrošača Srbije (APOS).

Predsednica Upravnog odbora APOS-a Edina Popov istakla je na konferenciji za novinare da su ulja šest proizvodjača iz Srbije tesitrana u laboratorijama u Srbiji i Nemačkoj i da su vrlo dobru ocenu dobili ulje marke "Cvet Banata" i "Iskon".

Dobru ocenu dobili >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su "Dijamant", "Premia", "Sunce" i "Vital", dodala je Popov.

Popov je objasnila da je ocena kvaliteta obuhvatila sezorne i hemijske analize, kontaminante, stabilnost pri visokim temperaturama, prskanje pri prženju, pakovanje i deklaraciju.

Ona je naglasila da su nemačkim laboratorijama ulja iz Srbije uspešno prošla test na kontaminirajuće materije, jer laboratorije u Srbiji još nemaju mogućnost te vrste testiranja.

Popov je objasnila da je testiranje kvaliteta proizvoda predvidjeno članom 128 Zakona o zaštiti potrošača i da to rade organizacije potrošača, sto je u skladu sa evropskim standardima.

Ona je kazala da nezavisno testiranje kvaliteta unapredjuje konkurentnost i obezbedjuje veći uticaj potrošaca na tržištu, što sprečava monopol i korupciju.

Popov je naglasila da se danas u Srbiji potrošaci teško "probiju na tržište", ali da se radi na tome i da će se u skladu sa evropskim integracijama, položaj potrosackih organizacija u Srbiji biti poboljšan.

U Robnim rezervama nema robe!

Karteli diktiraju tržište poljoprivrednih proizvoda

Poskupljuje i ulje

Popov je ocenila da je Zakon o zastiti potrošaca dobar, ali da treba da bude unapredjen podzakonskim aktima.

Kordinatorka projekta "TESTS" Lela Tasić kazala je da su sva ulja približnog kvaliteta i da se najveće zamerke odnose na ambalažu i deklaracije.

Testiranje je sprovedeno u okviru projekta "TESTS" (evropski standardi zaštite potrošača), koji finansira EU, a u saradnji sa organizacijom "Stifung Warentest" iz Berlina.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.