Narednih decenija gašenje termoelektrana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2021, 11:19

Narednih decenija gašenje termoelektrana

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je, uoči početka rasprave o setu zakona u oblasti rudarstva i energetike u parlamentu 15. aprila, da je ovo godina velikih promena i da će se narednih decenija gasiti termoelektrane u Srbiji.

Mihajlović je za K1 izjavila da se u oblasti zaštite životne sredine ne radi samo o promeni svesti građana već i o promeni investicionog plana koji treba da bude zasnovan na proizvodnji električne i toplotne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energije iz obnovljivih izvora.

"Moramo da napravimo plan kako ćemo narednih decenijia da gasimo termoelektrane. Ljudi moraju da budu svesni da neće biti termoelektrana za nekih dvadesetak ili 30 godina, ali ćemo sve proizvoditi, struju i toplotnu energiju iz obnovljivih izvora - znači hidroelektrana, gasnih i solarnih elektrana, zatim elektrane na energiju vetra, biomasu i slično, jer više nemamo novca da plaćamo te emisije", izjavila je Mihajlović.

Kada je reč o malim hidroelektranama, ministarka kaže da će biti zabranjena njihova izgradnja u zaštićenim područjima.

To znači, objašnjava, da neće moći da se grade u svim nacionalnim parkovima, kao i na područjima prvog, drugog ili trećeg stepena zaštite, što je veliki deo Srbije.

Na pitanje šta će biti sa MHE koje su već izgrađene, Mihajlović navodi da tu postoje dve mogućnosti, da rade još u periodu za koji maju ugovor, što znači još nekoliko godina ili da ih država zatvara pre toga uz tužbe.

"Nije veliki broj MHE koje su već napravljene", napomenula je Mihajlović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.