Napetost na Bliskom istoku podigla cene nafte

Izvor: B92, 10.Feb.2024, 14:43

Napetost na Bliskom istoku podigla cene nafte

U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 76,84 dolara, a Brent nafte 82,19 dolara za barel, i one su u fazi rasta.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara, zbog pogoršanih izgleda za prekid sukoba u palestinskom Pojasu Gaze., preneo je Oil Price.

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša 79 centi nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 82,42 dolara. U Njujorku se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << barelom trgovalo po 1,02 dolara višoj ceni, prenosi Mina.

Tržišta su u četvrtak uznemirili pogoršani izgledi za prekid sukoba u okupiranom palestinskom pojasu Gaze. Izraelske snage bombardovale su grad Rafah na granici Gaze i Egipta, a izraelski premijer Benjamin Netjanahu, odbio je u sredu predlog palestinskog Hamasa o prekidu vatre.

U petak su izraelske snage nastavile sa vazdušnim napadima na Gazu.

Ukrajina je u petak dronovima napala dve rafinerije na jugu Rusije. U rafineriji Ilsky buknuo je požar. Uprkos ponovnim ukrajinskim napadima i tehničkim problemima, Rusija u februaru izvozi više nafte nego što je planirano sporazumom vodećih proizvođača.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na čelu s Rusijom, smanjuju proizvodnju kako bi podržali cene u vremenu prigušene potražnje.

"Još čekamo dokaz da Rusija može dovoljno da smanji izvoz i bez ograničenja koja nameću vremenske prilike", rekao je analitičar Commerzbanka Karsten Frič (Carsten Fritsch), komentarišući smanjivanje snabdevanja iz grupe OPEC+.

U međuvremenu je američko Ministarstvo finansija sankcionisalo još tri kompanije sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i jedan tanker registrovan u Liberiji, zbog transporta ruske nafte skuplje od 60 dolara. Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) utvrdila je gornju granicu kako bi smanjila ruski prihod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.