Nanogica za direktorku Huaveja

Izvor: B92, 12.Dec.2018, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nanogica za direktorku Huaveja

Vankuver -- Kanadski sud odobrio je kauciju izvršnoj direktorki kineske kompanije "Huavej", Meng Vangdžou, koja je uhapšena na zahtev SAD.

Hapšenje Vangdžou dovelo je do diplomatskih tenzija između Kine, Kanade i SAD.

Nakon trodnevnog zasedanja, sud u Vankuveru odobrio je kauciju za Meng Vangdžou u visini od 10 miliona kanadskih, odnosno 7,5 miliona američkih dolara. Vangdžou je u obavezi da nosi nanogicu, preda svoje pasoše, ostane u Vankuveru i bude u jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od dva svoja prebivališta, svake noći od 23:00 do 06:00 časova, prenosi AP.

Odluka je dočekana aplauzom u punoj sudnici gde su članovi kineske zajednice Vankuvera bili u velikom broju da joj pokažu podršku. Ona je u utorak veče napustila sud okružena obezbeđenjem. Kako se navodi, odvezena je u crnom terenskom vozilu bez odgovaranja na pitanja novinara.Sledeće ročište za razmatranje izručenja Meng biće 6. februara. Do tada američke vlasti treba kanadskom sudu da pošalju kompletnu dokumentaciju vezanu za njihov zahtev za izručenje.

Kina je juče poručila da "neće štedeti napore" da zaštiti kineske građane od bilo kakvog maltretiranja kojim se krše njihova legitimna prava i interesi. Vašington optužuje Meng da je koristila fiktivnu kompaniju u Hong Kongu za prodaju opreme Iranu, što kako ukazuje, predstavlja kršenje američkih sankcija. Nekoliko sati uoči zasedanja suda u Vankuveru o kauciji za Meng, Kina je uhapsila bivšeg kanadskog diplomatu u Pekingu, a mnogi to tumače kao osvetu za hapšenje direktorke "Huaveja".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Direktorki Huaveja nanogvica

Izvor: Radio 021, 12.Dec.2018

Kanadski sud odobrio je kauciju izvršnoj direktorki kineske kompanije "Huavej" Meng Vangdžou, koja je uhapšena na zahtev SAD...Hapšenje Vangdžou dovelo je do diplomatskih tenzija između Kine, Kanade i SAD...Nakon trodnevnog zasedanja, sud u Vankuveru odobrio je kauciju za Meng Vangdžou u visini...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.