Nameštaj niko više ne kupuje

Izvor: B92, 01.Apr.2013, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nameštaj niko više ne kupuje

Beograd -- Prodaja nameštaja zbog besparice u prošloj godini drastično smanjena. Mnogi trgovci zbog troškova zatvaraju radnje

Sve manje para za opremanje stana i kupovinu fotelja, ormana, komoda... desetkovalo je promet u salonima nameštaja u Srbiji. U manjim prodavnicama prodaja je gotovo prepolovljena, a zbog većih troškova mnogi trgovci morali su da zatvore svoje radnje.

I dok u poslednjih godinu dana domaći izvoz, kao i uvoz nameštaja u Srbiju beleže rast od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri do četiri odsto, osetno je pala prodaja nameštaja.

Besparica je uslovila i značajna sniženja cena nameštaja. Pojedini komadi na akcijama su jeftiniji i do 70 odsto, ali praznom džepu to i nije neka uteha. Potrošači se odriču onoga bez čega se može, tako se prodaja svodi mahom na najjeftinije krevete, ormane, police...

"Pad kupovne moći značajno je smanjio promet na domaćem tržištu, u zavisnosti od artikala od 20 do 40 odsto", potvrđuje i Vladimir Burda, sekretar Udruženja za šumarstvo i preradu drveta pri PKS.

"U protekloj godini izvoz nameštaja povećan je za 3,3 odsto nego u 2011. godini, dok je uvoz jeftinog nameštaja iz Kine porastao za 3,8 odsto."

Generalni direktor "Simpa" Slađan Disić kaže da svoj nameštaj daju i na poček od šest i 12 meseci, preko sindikalnih ugovora i platnog spiska, ali da je situacija vrlo teška.

"U ovim uslovima izvoz je jedini spas i zahvaljujući tome preživljavamo", dodaje Disić.

"Naša kompanija je prošle godine imala izvoz od 37,5 miliona evra, a uvoz 16,2 miliona. Ove godine u planu je izvoz od 45 miliona evra, samo iz matične firme i još 16 miliona sa zavisnim preduzećima."

Disić kaže da oko 65 odsto proizvodnje "Simpa" ide za izvoz u 30 zemalja, a najviše se izvozi preko partnerske kompanije "Ikee" za Rusiju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uzalud sva sniženja, nameštaj niko ne kupuje

Izvor: Kamatica.com, 01.Apr.2013

Sve manje para za opremanje stana i kupovinu fotelja, ormana, komoda.. desetkovalo je promet u salonima nameštaja u Srbiji. U manjim prodavnicama prodaja je gotovo prepolovljena, a zbog većih troškova mnogi trgovci morali su da zatvore svoje radnje..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.