Izvor: Blic, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše zaposlenih u privatnom sektoru

Najviše zaposlenih u privatnom sektoru

Srbija je, nakon dve decenije stagnacije i pada ekonomskih aktivnosti krajem 20. veka, poslednjih godina ostvarila značajan napredak na ekonomskom planu, ocenjuje se u najnovijem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda.

Proizvodnja Srbije povećana je od 2000. za 40 odsto, a rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) prošle godine za 6,8 odsto, navodi se u saopštenju Borda direktora MMF objavljenom nakon zaključivanja člana IV >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konsultacija sa Srbijom.

Rast BDP rezultat je napretka na polju makroekonomske stabilizacije, restrukturiranja bankarskog sektora i privatizacije.

Takođe, oko 60 odsto zaposlenih u Srbiji koji nisu na budžetu, niti u poljoprivredi, danas radi u privatnom sektoru. To je gotovo dva puta više nego pre pet godina, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu globalnog kreditora.

Nasleđe prethodne politike ipak još deluje na ekonomske performanse Srbije - zaposlenost je u padu uprkos osetnom rastu BDP, inflacija je nakratko smanjena, a investicije u osnovna sredstva stagniraju ispod 20 odsto BDP.

MMF dalje ukazuje na to da, odražavajući nizak nivo nacionalne štednje, deficit tekućih plaćanja ostaje dvocifren, što je rezultiralo povećanjem spoljnog duga do 65 odsto BDP zaključno sa avgustom ove godine, uprkos otpisu dugova Pariskom i Londonskom klubu.

Direktori Fonda smatraju da su preostali ekonomski debalansi posledica strukturnih slabosti preduzeća i zato savetuju ubrzavanje restrukturiranja i dovršavanje privatizacije. Kada je reč o zapošljavanju, MMF preporučuje povećanje fleksibilnosti institucija na tržištu rada, uključujući reviziju propisa. Takođe Fond savetuje Srbiji da unapredi poslovnu klimu.

Čelnici Fonda su pozdravili novu monetarnu politiku kao značajan korak ka povećanju fleksibilnosti deviznog kursa.

Bord direktora MMF je, s obzirom na velike spoljne debalanse i kolebljivost, odobrio nastavak postmonitoring programa za još godinu dana uprkos ranijoj otplati kojom su neplaćeni krediti Fondu svedeni ispod 100 odsto kvote koju Srbija ima.

BetaD. N..

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.