Najveći pad uvoznih cena u Nemačkoj od 2009.

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 15:59

Najveći pad uvoznih cena u Nemačkoj od 2009.

Uvozne cene su u maju pale za međugodišnjih 9,1 odsto, najviše od septembra 2009.

To je istovremeno treći uzastopni mesec pojeftinjenja uvoza, saopštili su nemački statističari.

Cene uvozne robe u aprilu su bile za isto znatnih 7,0 odsto manje nego 12 meseci ranije, a u martu su pale prvi put posle dužeg vremena. Majske cene uvoza bile su 1,4 odsto ispod aprilskih.

Početkom prošlog leta slika je bila dramatično drugačija, jer napad Rusije na Ukrajinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i problemi u svetskog trgovini su cene uvoza poterale naviše za i više od 30 odsto.

Sadašnji pad cena pripisiv je pre svega statistici, koja promene računa prema cenama od pre 12 meseci. Pošto su enormna poskupljenja prestala, uz pojeftinjenje u negim segmentima, promene su sada manje.

To se najbolje reflektuje u ceni energenata, koji su u 12 meseci do maja pojeftinili za 37,6 odsto, a najviše gas, sa 39,7 odsto.

Uvozne cene utiču na potrošačke, odnosno na inflaciju, prema kojoj, pak, centralna banke prilagođavaju monetarnu politiku. U evrozoni, evropska centralna banka većom kamatom na pozajmice nastoji da ohladi potrošnju, a time i inflaciju.

Očekuje se da će ECB ovog meseca ponovo podići svoju referentnu kamatnu stopu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cene polovnih automobila u Nemačkoj: Dizelaši najbolje ‘drže’ cenu

Izvor: AutoBlog, 30.Jun.2023

Prosečni polovni automobil je u maju 2023. u Nemačkoj u proseku koštao 28.858 evra. To je 0,8 posto manje nego u aprilu ove godine. U poređenju s istim mesecom prošle godine cena je veća za šest posto, navodi portal za prodaju automobila AutoScout24. Ali sve veća ponuda i potražnja koja je ponovo...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.