Najveća kompanija regije OMV Petrom

Izvor: B92, 03.Okt.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća kompanija regije OMV Petrom

Zagreb -- Najmoćnija kompanija u jugoistočnoj Evropi u 2010. bila je rumunska naftna kompanija OMV Petrom zahvaljujući 3,6 milijardi evra prihoda.

Kako piše Poslovni dnevnik, hrvatska kompanija Ina je sa uprihodovanih 3,29 milijardi evra na drugom mestu liste Top 100 bugarskog SeeNewsa.

Među prvih deset dve su iz Hrvatske, pored Ine, na sedmom mestu je Konzum iz sastava koncerna Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića s 1,7 milijardi evra prihoda u 2010. godini. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Najviše gubitaša u prošloj godini bilo je u Rumuniji. Čak 15 od 25 mesta na lestvici najvećih gubitaša otpalo je na rumunske kompanije nakon što je ta članica EU u 2010. imala pad BDP-a od 1,3 posto i inflaciju od šest. Najveći gubitnik bila je državna železnica CFR sa 302,1 milionom evra gubitka.

Najviše pridošlica na lestvicu, čak devet od dvadeset, čine kompanije iz sektora telekomunikacija. Među njima najuspešniji je Hrvatski Telekom koji je u 2010. ostvario povrat na uloženo od 22,4 posto. Kompanija je zabeležila je 1,127 milijardi evra prihoda i profit od 252,4 miliona evra.

Nastavkom krize i visokim udelom loših kredita i u prošloj godini smanjio se profit većine banaka jugoistočne Evrope, a samo jedna institucija od četiri najuspešnije zabeležila je rast profita. Vodeća mesta među bankama zamijenile su Banca Comerciala Romana (BCR) koja je preuzela prvo mesto od Nove Ljubljanske banke (NLB).

Sa 721,3 miliona evra bruto premije najuspešniji regionalni osiguravač bila je slovenačka Zavarovalnica Triglav.

Slovenačke kompanije bile su najuspješnije po stanovniku, a najveću dobit od 1.230 evra imao je Petrol.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija uvozi svinjetinu iz Hrvatske

Izvor: Press, 03.Okt.2011

Hrvatska kompanija „Belje", koja posluje u okviru koncerna „Agrokor" tajkuna Ivice Todorića, najavila je da će uskoro početi sa izvozom većih količina svinjskog mesa u Srbiju.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.