Najtraženiji poslovi u manjim gradovima Srbije

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najtraženiji poslovi u manjim gradovima Srbije

BEOGRAD - Izabrati pravi put u životu danas znači izabrati dobro plaćen posao. Biti računarski programer, raditi u vazdušnom saobraćaju ili se baviti istraživanjem tržišta znači da ste napravili dobar izbor za život u Srbiji.

Naime, prema statistici, u delatnostima koje ćemo istaći plate su skoro četiri puta veće u odnosu na prosečnu platu u Srbiji, pa ne čudi što su upravo ovi poslovi najtraženiji u državi. Međutim, kada je reč o poslovima u manjim gradovima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Srbije, situacija je nešto drugačija.

Kada su u pitanju oglasi za posao Pirot, Smederevo, Vršac, Valjevo, Zrenjanin i mnogi drugi manji gradovi širom zemlje nude poslove koji mnogi ne žele da rade, pa bežeći iz svog grada, odlaze u veće gradove kako bi ostvarili svoje snove.

U manjim gradovima i mestima Srbije, najtraženiji su sezonski poslovi i oni poslovi koji imaju veze sa ugostiteljstvom i poljoprivredom, ali i svi oni poslovi koje u jednom gradu neko mora da obavlja, kao što su poslovi koji imaju veze sa medicinom. U daljem tekstu saznajte koji su to najtraženiji poslovi u manjim gradovima Srbije.

Kuvari i konobari - ugostiteljstvo je uvek traženo

Konobari i kuvati su postali najtraženija zanimanja tamo gde ugostiteljstvo ostvaruje i najveće prihode, pa je slična situacija i sa manjim gradovima Srbije, pogotovo kada je reč o turističkim mestima.

U jeku sezone, gotovo da nema lokala u manjim mestima na kojima ne piše da se "traži konobar ili kuvar". Jedan od glavnih razloga za to je sigurno činjenica da naši radnici uspešno popunjavaju radna mesta na primorju Hrvatske i Crne Gore, a mnogi odlaze i na rečne i prekookeanske brodove, pa su manji gradovi u manjku radne snage.

Za konobare je poželjno da znaju strani jezik, barem engleski, pogotovo kada se radi o manjim gradovima koji su tokom letnje ili zimske sezone vrlo posećeni. Što je kuvar stručniji, to mu se nudi i veća pozicija, a sa njom i bolja plata. Ovaj tip posla se u većim gradovima uglavnom nudi preko oglasa, dok se u manjim gradovima ovakva vest prenosi od usta do usta.

Medicinsko osoblje - lekari i medicinski tehničari

Kako mnogi koji se bave medicinom traže prvu priliku da napuste svoju zemlju iz želje da ostvare svoj san, pa neretko odlaze u Nemačku, zemlju gde su potrebe tržišta rada i mogućnosti zapošljavanja velike, u manjim gradovima je manjak medicinskog osoblja, ali uprkos tome ova oblast i dalje drži dobru poziciju na listi najtraženijih poslova u manjim gradovima Srbije.

Ne samo iz navedenih razlog, već i zbog sve većeg otvaranja provatnih medicinskih ustanova, kao što su privatne ordinacije i starački domovi, ali i razvoja medicinskih pomogala koja menjaju zdravstveni sektor iz korena, medicina je oblast koja je uvek bila jedno od najtraženijih kako u velikim gradovima gde živi veliki broj stanovnika, tako i u manjim.

Takođe, manji gradovi su uglavnom okruženi selima, pa je terenska medicinska služba nužna kako bi građani iz svih krajeva imali potrebnu medicinsku pomoć, te ponuda za posao ima za sve one koji žele da rade u ovom sektoru.

Trgovina u manjim gradovima - poljoprivreda i njeni proizvodi

Kako je trgovina na malo u Srbiji na najvišem nivou u skoro tri godine, u manjim gradovima su poslovi koji su usko povezani sa prodajom veoma traženi. Od prodaje je uvek moglo dobro da se živi, samo ako se ima dobra ideja i ako se pronađe svoje parče tržišta.

Kako bi se uspelo u ovom biznisu, potrebno je samo malo hrabrosti i dobar "njuh" za potrebe tržišta, odnosno ljudi. Manji gradovi Srbije, u zavisnosti od toga šta uspeva u tom delu države, uglavnom žive od poljoprivrede i onoga što im ona nudi.

Za bavljenje trgovinom i prodajom uopšte, nije potrebna diploma, već malo sreće i umeća da se dobro oslušne tržište i šta mu je potrebno. U manjim gradovima je moguće za veoma kratko vreme preokrenuti finansijsku situaciju.

Sezonski poslovi, kao što je branje malina u okolini Arilja i Ivanjice, svakako da je u jeku sezone jedan od najtraženijih poslova u manjim gradovima. Ono što ide u korist ovog sezonskog posla je činjenica da se njime mogu baviti i školarci koji žele da tokom letnjeg raspusta zarade svoj džeparac. Ista je situacija i sa na primer skupljanjem šljiva i branjem višanja.

Uz poslove u fabrikama do manje nezaposlenosti

Sudeći prema zvaničnoj statistici, jedan od najvećih problema srpske ekonomije je sve manji. Otvaranjem fabrika uz već postojeće, ljudi dobijaju veću priliku za poslove u manjim gradovima, pa ne čudi što su upravo poslovi u fabrikama jedni od najtraženijih.

Jug Srbije je poznat po radu u fabrikama, pa ne čudi što se nove fabrike uglavnom tamo i otvaraju. Naime, za rad u fabrici je potrebno volja, pa posao za one koji hoće da rade uvek ima. Mnogi strani investitori i predstavnici stranih kompanija zainteresovani su za otvaranje fabrika u Srbiji, a za njihovo stecište uglavnom biraju manje gradove.

Time se svim građanima manjih gradova Srbije daje mogućnost za zaposlenje, a kako u Srbiji vlada velika nezaposlenost usled manjka pozicija za rad, poslovi u fabrikama daju nove mogućnosti svima koji žele da rade.

U zavisnosti od pozicije, pojedini poslovi u fabrikama ne zahtevaju završenu stručnu školu, te su idealna prilika za sve one koji su iz manjih gradova i bez diplome, pronađu posao i započnu svoju radnu karijeru.

Postoji predrasuda da veće šanse za zaposlenje imaju oni koji žive u velikim gradovima, pa ne čudi što svi iz manjih hrle u glavni grad kako bi ugrabili svoju priliku i pronašli svoje radno mesto po želji. Međutim, to zaista ne mora biti tako, jer za sve koji žele da rade, poslova ima uvek i svugde, pa je potrebno samo biti uporan i strpljiv kako bi se pronašao posao iz snova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.