Najređi orlić u Srbiji traži kuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najređi orlić u Srbiji traži kuma

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je danas javnost u Srbiji da predloži ime za mladunca orla krstaša. U jedinom preostalom gnezdu kritično ugroženog orla krstaša, na severu Banata, ove godine izlegao se samo jedan mladunac. 

Ptica sa nacionalnog grba toliko je retka i ugrožena da ih volonteri pomenutog Društva od početka marta danonoćno čuvaju od uznemiravanja i proterivanja.

"Kada u celoj Srbiji imamo samo dve odrasle ptice ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mladunac je više nego dragocen. Prošle godine smo uspeli da ispratimo i sačuvamo do izletanja dva mlada krstaša koja smo nazvali Duško i Lilika.

Ove godine u Rusiji se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu na kojem nastupa i reprezentacija Srbije, popularno nazvana „Orlovi". Bilo bi nam izuzetno drago da ove godine mladunac krstaša dobije ime po nekom od članova reprezentacije, možda baš po selektoru Mladenu Krstajiću čije ime i prezime nose veliku simboliku", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Populacija orlova krstaša u Srbiji smanjivala se tokom 20. veka zbog gubitka staništa, nedostatka hrane i ubijanja. Početkom 21. veka poznati su bili jedino parovi na Fruškoj gori, no i oni su nestali pre nekoliko godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Predložite ime za jedinog orlića krstaša u Srbiji

Izvor: Radio 021, 29.Maj.2018

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pozvalo je javnost da predloži ime za jedinog mladunca orla krstaša u Srbiji...Oni podsečaju da se u jedinom preostalom gnezdu kritično ugroženog orla krstaša, na severu Banata, ove godine izlegao samo jedan mladunac. Ptica sa nacionalnog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.