Najbrži tempo rasta u poslednjih 8 god

Izvor: B92, 09.Mar.2017, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbrži tempo rasta u poslednjih 8 god

Peking -- Proizvođačke cene u Kini su u februaru porasle najbržim tempom za više od osam godina, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Indeks proizvođačkih cena (IPC) je u februaru porastao za 7,8 odsto na godišnjem nivou, prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku, što je šesti uzastopni mesec rasta cena i iznad očekivanja ekonomista koji su predviđali rast od 7,7 odsto, prenosi agencija Frans pres.

To je, takođe, najbrži rast proizvođačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cena od septembra 2008. godine i značajno ubrzanje u odnosu na prethodnih pet meseci, što je podgrejalo nade da bi se rast cena u vodećoj trgovinskoj naciji mogao preliti i na druge ekonomije.

Svetska ekonomija je već godinama "zaglibljena" u nisku inflaciju ili deflaciju, koja je obično loša za perspektive industrije i ekonomski rast, jer potrošači odlažu kupovinu u nadi da će u budućnosti proći još jeftinije, što koči ulaganja kompanija i zapošljavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.