Nafta tone na najniži nivo

Izvor: B92, 18.Okt.2018, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta tone na najniži nivo

London/Njujork -- Cene nafte su danas pale i nadomak su najnižeg nivoa u mesec dana, javlja agencija "Blumberg".

Takav razvoj situacije je usledio nakon što je skok zaliha u SAD, veći od očekivanog, "bacio u drugi plan" tenzije između SAD i Saudijske Arabije zbog nestanka saudijskog novinara DŽamala Kašogija.

Cene naftnih fjučersa pale su čak za 1,6 odsto u NJujorku na najniži nivo od 18. septembra, navodi njujorška agencija.

Američka "laka" nafta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (WTI) za novembarsku isporuku pojeftinila je za 98 centi na 68,77 dolara za barel u NJujorku, nakon jučerašnjeg pada od 2,17 dolara. Ukupan obim trgovanja je za oko 41 odsto iznad 100-dnevnog proseka.

Cena severnomorske nafte tipa "brent" za decembarsku isporuku pala je za 1,26 dolara na 78,79 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa.

Zalihe nafte u SAD porasle su za 6,49 miliona barela prošle nedelje, pokazali su podaci američke vlade, što je duplo veći skok zaliha od procena analitičara koji su učestvovali u "Blumbergovoj" anketi.

Cene nafte su ranije ovog meseca porasle zbog sumnje u pogledu mogućnosti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da neutrališe smanjenje ponude na svetskom tržištu, koje se očekuje nakon što u novembru počne primena američkih sankcija protiv Irana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.