Nafta ruši svetlucave kule šeika

Izvor: B92, 01.Jan.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta ruši svetlucave kule šeika

Ekonomski "bum" koji su sa svetlucavim kulama i prepunim državnim kasama doživele zemlje Persijskog zaliva možda je završen.

Naime, cene nafte pale su za skoro 50 odsto u poslednjih pola godina, ocenjuje njujorška agencija Blumberg.

Za oblikovanje tog regiona zaslužni su šeici i njihovo naftno bogatstvo, a osnovna obeležja tog područja su veštačka ostrva, finansijski centri, aerodromi i luke, koji su arapsku pustinju pretvorili u bankarski i turistički centar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Novac od nafte je, kako navodi Blumberg, takođe korišćen za pružanje otpora socijalnim nemirima koji su se tokom "arapskog proleća" raširili širom Bliskog istoka.

"Ovaj region je uživao u 10-godišnjem izobilju, ali je ta decenija obilja sada završena, pošto će pad cena nafte ugroziti performanse oovog područja na bliži rok", izjavio je glavni ekonomista banke HSBC holdings za centralnu i istočnu Evropu, Sajmon Vilijams.

Cena nafte tipa "brent", koja je krajem 2009. godine iznosila 102 dolara po barelu, sada iznosi oko 60 dolara, a tom padu je, kako navodi Blumberg, doprinela novembarska odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zadrži aktuelni nivo proizvonje, uprkos prekomernim globalnim zalihama.

Sa cenom od 65 dolara po barelu, šest zemalja Persijskog zaliva, koje drže oko trećinu svetskih rezervi nafte, registrovaće ukupan budžetski deficit od oko šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema prognozama investicione banke iz Dubaija, Arkam kepital.

Foto:Nicolas/Flickr

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.