Nafta prešla i rekordnih 112 dolara

Izvor: B92, 10.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta prešla i rekordnih 112 dolara

Njujork -- Cena barela nafte dostigla je u Njujorku novi rekord od 112 dolara nakon iznenađujućeg pada zaliha nafte u SAD.

Cene nafte ponovo dostigle rekordne visine zbog pada zaliha u SAD

Do "eksplozije" cene nafte došlo je nakon što je objavljen pad zaliha nafte od 3,2 miliona barela u Sjedinjenim državama, iako su analitičari očekivali rast od 2,4 miliona barela.

Na londonskom tržištu nafta je takođe na novom vrhuncu od 108,28 dolara po >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << barelu. Na Njujorškoj berzi je istovremeno benzin za majsku isporuku poskupeo 3,86 centi ili 1,4 odsto, na 2,789 dolara po galonu, a terminska cena je dostigla rekordnih 2,8228 dolara.

Katarski ministar energetike Abdulah bin Hamad al-Atijah izjavio je da su "špekulacije glavni razlog koji gura cene nafte naviše".

OPEK, koji proizvodi nešto više od 40 odsto svetske proizvodnje nafte, izgubio je kontrolu nad tržištem nafte "u korist institucionalnih investitora koji traže zaklon od slabog dolara i sporije ekonomije", kaže direktor globalnog poslovnog razvoja kompanije Genoil Ričard Čimblo i dodaje da je uveren da će se "taj mehur rasprsnuti" i da će cene nafte pasti na oko 85 dolara pre naredne zime.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.