Nafta poskupela zbog slabljenja dolara

Izvor: S media, 10.Sep.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta poskupela zbog slabljenja dolara

Sirova nafta je danas na berzi u Njujorku poskupela na gotovo 72 dolara za barel zbog slabljenja američke valute, odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte da zadrži postojeću proizvodnu kvotu i novog izveštaja koji predvidja manji pad tražnje tog energenta ove godine nego što se ranije očekivalo.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 50 centi, na 71,81 dolar za barel, nakon što je u jednom trenutku dostigla >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << iznos od čak 72,44 dolara za barel, prenele su svetske agencije.

Evropska "brent" nafta je na Medjunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vreme poskupela za 62 centa, na 70,45 dolara za barel.

U poslednja dva dana je cena te najvažnije energetske sirovine porasla sa 68 na blizu 72 dolara usled slabljenja američke valute na najniži iznos od početka godine. Budući da se cena nafte izražava u dolarima, ona poraste kad američka valuta oslabi. Neki investitori koriste sirovine poput nafte i zlata kao zaštitu od inflacije i slabljenja dolara.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.