Nafta na osmomesečnom maksimumu zbog pada dolara

Izvor: Blic, Tanjug, 30.Jun.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta na osmomesečnom maksimumu zbog pada dolara

Sirova nafta je jutros na berzi u Njujorku poskupela više od dva odsto - na novi osmomesečni maksimum iznad 73 dolara za barel - usled slabljenja američke valute i napada pobunjenika u Nigeriji, što je podstaklo zabrinutost oko snabdevanja tom sirovinom.



Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u avgustu je jutros na Njujorškoj robnoj berzi poskupela 1,89 dolara ili 2,6 odsto, na 73,38 dolara za barel, što je najveći iznos još od 21. oktobra prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine, prenela je agencija Blumberg.

Jutrošnje poskupljenje nafte, kojim je nastavljen jučerašnji rast cene od 3,4 odsto, posledica je nastojanja investitora da se pojačanim kupovinama te sirovine zaštite od inflacije, jer je dolar početkom ove sedmice dodatno oslabio u odnosu na korpu drugih jakih valuta. Sadašnji rast cena osnovne energetske sirovine je posledica i obustave rada u jednom nigerijskom pogonu britansko-holandskog naftnog giganta "Rojal Dač Šel", nakon napada pobunjenika. To je poremetilo snabdevanje iz te zemlje koja je najveći afrički izvoznik nafte.

Irak otvorio nalazišta i za strane kompanije

Irak je od danas otvorio za strane firme deo velikih nalazišta nafte i gasa i počeo izdavanje dozvola za eksploataciju, što bi trebalo da pomogne toj zemlji u poratnoj obnovi. Međunarodne naftne kompanije pozvane su da daju ponude za šest naftnih polja i dva nalazišta gasa.

Naftaši iz sveta tako će se vratiti u Irak posle 30 godina, pošto je Sadam Husein nacionalizovao naftni sektor i isterao strane firme.

Irački premijer Nuri al-Maliki je poručio direktorima više od 30 međunarodnih kompanija koje su zainteresovane za ugovore na 20 godina o eksploataciji nafte da će vlada učinite sve da zaštiti njihove interese. Al-Maliki je rekao da će vlada stranim firmama "ponuditi zaštitu bezbednosti, sve garancije ulaganja i sve potrebno za uspeh".

Polja koja su ponuđena "čuvaju" oko 43 milijarde od 115 milijardi barela sirove nafte, kolike su iračke rezerve. Te rezerve su među najvećim u svetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.