Nacrt zakona o rudarstvu na raspravi

Izvor: RTS, 05.Feb.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacrt zakona o rudarstvu na raspravi

Nikl, bakar i nafta sirovine od strateškog značaja prema Nacrtu zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu, što znači da će Republika Srbija u ovim poslovima biti strateški partner.

Javnosti predstavljen Nacrt zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu. Nacrtom zakona su definisane mineralne sirovine od strateškog značaja za Srbiju. Strategiju upravljanja mineralnim resursima prema ovom Nacrtu donosiće Vlada, a ne kao do sada Skupština Srbije, rekao državni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sekretar iz resornog ministarstva Tomislav Šubranović.

Državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja rekao je da je Nacrtom zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu predviđeno da strategiju upravljanja mineralnim resursima donosi Vlada, za period od najmanje deset godina, a ne kao do sada Skupština Srbije. 

Šubaranović je, na okruglom stolu Ministarstva, gde je predstavljen Nacrt tog zakona, rekao da su u predložen propis uvedeni članovi kojima se Republika Srbija štiti od nepredviđenih okolnosti.

Prema njegovim rečima, u radnoj varijanti zakona definisani su uslovi i način odobrenja za primenjena geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina.

Definisane su mineralne sirovine od strateškog značaja za Srbiju, kao i uslovi pod kojima se može obavljati geološko istraživanje i eksploatacija mineralnih sirovina.

I Geološki zavod Srbije, kako je predviđeno, moći će da obavlja poslove primenjenih geoloških istraživanja na osnovu posebne odluke resornog Ministarstva.

Nacrtom zakona definisane su i količine materijala koje se mogu uzeti za tehnološku probu tokom geoloških istraživanja, a omogućeno je i produženje istražnog roka geoloških istraživanja do maksimalno dve godine.

Predviđena je i izrada i overa elaborata o resursima i rezervama na svakih pet godina sa dodatnim i pouzdanijim procenama resursa i rezervi, a na svakih pet godina izdavaće se saglasnost na održivo korišćenje resusrsa podzemnih voda.

Šubaranović je rekao novinarima da je nikl mineralna sirovina od strateškog značaja kao što su, na primer, i bakar i nafta, a to što su ove sirovine proglašene da su od strateškog značaja znači da će Republika Srbija u ovim poslovima biti strateški partner.

"Ako je samo eksloatacija biće većinski vlasnik, a ako budu izgrađena postrojenja za finalnu preradu onda je moguća i drugačija varijanta vlasništva", rekao je on i dodao da država hoće da se osigura da svoje mineralne sirovine više ne prodaje u bescenje.

Nema istraživanja bez partnerstva s Vladom 

Predstavnik firme "Ultra Litium Plus" Nenad Lončarević rekao je da, ukoliko je namera Vlade i resornog Ministarstva da rasteraju strane investitore iz Srbije i da prekinu sa investicijama u rudarstvo, onda je sa članom 11. zakona na dobrom putu.

"Član 11. definiše strateško partnerstvo koje ne postoji u zakonima ove zemlje. Ono je politička kategorija i kao takvo je potpuno nedefinisano u članu 11. Investitor ne može znati kada ulazi u ovaj posao u šta ulazi, šta će mu se vratiti i nema nikave osnove da uđe u posao", upozorio je Lončarević.

Predstavnik firme "Fri port" Dejan Koželj rekao je da nije dobro da se zakonska regulativa menja često, kao i da je "najveći kamen spoticanja" u predloženom zakonu i najsporniji član 11. gde se navodi da ne može da se obavlja ni geološko istraživanje, a ni eksploatacija bez strateškog partnerstva sa Vladom.

Koželj je rekao da geološka istraživanja nekada iziskuju značajna sredstva koja ne mogu da se vrate, to je rizičan posao, a pitanje je da li će država da učestvuje u rizičnim istraživanjima.

"Država treba da definiše deo koji joj pripada, a onda da ostavi kompanije da mogu da rade istraživanja, bez obaveznog strateškog partnerstva", rekao je Koželj.

Prema rečima predstavnika Ministarstva, ovo je prva prezentacija zakona i javna rasprava, a biće organizovano još ovakvih skupova, jer žele da čuju mišljenje stručne javnosti i da dobre predloge uvrste u zakon.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mineralne sirovine pod kontrolom države

Izvor: RTS, 06.Feb.2013, 10:06

Za istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina od strateškog značaja, prema Predlogu zakona o rudarstvu, investitori će biti u obaveznom partnerstvu sa državom. Dok država želi da zaštiti rudna bogatstva, investitori i stručnjaci traže izmene nekih rešenja...Predlog Zakona o geološkim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.