Na svaka dva kilometra šest pumpi u Beogradu

Izvor: RTS, 21.Feb.2020, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na svaka dva kilometra šest pumpi u Beogradu

Čak 200 benzinskih pumpi radi u Beogradu. I urbanisti i Udruženje naftnih kompanija Srbije slažu se da je to previše. Pored "proterivanja" benzinskih stanica iz centra Beograda, gradske vlasti najavljuju i pooštravanje uslova za dobijanje lokacijskih dozvola.
U Srbiji ima više od 1.500 benzinskih stanica, od toga u Beogradu, gde se proda trećina ukupne količine naftnih derivata, dve stotine. U Udruženju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naftnih kompanija Srbije kažu da je tako već nekoliko godina. Jedne se otvaraju, druge zatvaraju. U gradu se dešava da na dva kilometra bude i šest pumpi.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović smatra da Srbija i Beograd imaju previše stanica u odnosu na promet koji ostvaruju.
"Već nekoliko godina vlada trend da veliki lanci benzinskih pumpi ukrupnjavaju i preuzimaju manje stanice pre nego što grade nove", navdi Mićović.
Da bi se dobili lokacijski uslovi i građevinska dozvola za benzinsku stanicu, mora da se ispuni čak 15 kriterijuma.
Pre svega reč je o lokaciji. Planovima detaljne i generalne regulacije, koje je Skupština grada usvojila pre skoro deceniju, potencijalna lokacija treba da bude predviđena za stanicu za snabdevanje gorivom.
"Svesni smo prevelikog broja pumpi u Beogradu, pa je na nekoliko lokacija u centru grada ukinuta mogućnost otvaranja pumpi, kao na primer, na Topličinom vencu", ističe glavni gradski urbanista Marko Stojičić.
Broj veleprodavaca goriva sve manjiPre petneastak godina priželjkivali smo da u Srbiju dođu svetski poznati distributeri, ne samo zbog kvalitetnijeg goriva, nego i zbog konkurencije koja utiče na cenu.
"Jako je bitno za tržište, konkurenciju, cenu koliko imamo izvora veleprodaje, odakle prodavci kupuju gorivo", naglašava Mićović.
Prema njegovim rečima, broj veleprodavaca se ozbiljno smanjuje, dizel nudi desetak veleprodavaca, tečni naftni gas nešto više, a benzin svega tri.
Gradski urbanista najavljuje da će kriterijumi za otvaranje pumpi biti pooštreni.
"Vlasti u Beogradu planiraju da naprave strategiju za čist vazduh i zdraviji način života i da se ova oblast dodatno uredi. Želimo da pooštrimo uslove za dobijanje lokacijske dozvole za izgradnju benzinske pumpe", kaže Marko Stojičić.
Svake godine je na beogradskim ulicama oko 11.500 vozila više, za sada, ukupno 650.000.
Prema planu detaljne regulacije, imamo dovoljno benzinskih stanica. Iz grada najavljuju da će se taj broj smanjivati, naročito, u centralnim delovima grada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.