Na etiketi jedno, u odeći drugo

Izvor: B92, 01.Apr.2013, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na etiketi jedno, u odeći drugo

Beograd -- Više od trećine analiziranih tekstilnih proizvoda nisu bili adekvatno obeleženi kada je reč o sirovinskom sastavu, a većina njih poreklom je iz Kine.

Kako je pokazala analiza rezultata Sektora za tržišne inspekcije ti proizvodi su umesto prirodnih materijala u sirovinskom sastavu, kako je navedeno u deklaracijama, imali mešavinu veštačkih i sintetičkih, piše u odgovoru resornog ministarstva na poslaničko pitanje koje je dostavljeno republičkom parlamentu.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je preciziralo da je krajem 2011. godine dat nalog za taj inspekcijski nalog, a radilo se o gotovim odevnim predmetima medju kojima su bili donji delovi trenerke, pantalone i majice.

U odgovoru stoji i da je u 2012. godini izvršeno 200 dokumentacionih kontrola posle kojih je doneto 50 upravnih rešenja o privremenoj zabrani prometa tekstilnih proizvoda ukupne vrednosti skoro 50 miliona dinara, a upućeni su i zahtevi za pokretanje prekršajnih postupaka.

Poslanik na listi LDP Ranka Savić zatražila je od Ministarstva odgovor o kontroli sirovinskog sastava i boje robe uveženo iz Kine.

"Uzorkovani proizvodi bili su obleleženi podatakom o sirovinskom sastavu prirodnih materija, a utvrdjeno je da se radilo o mešavini veštačkih i sintetičkih materija. Najveći procenat sa utvrdjenim nepravilnostima čine proizvodi poreklom iz Kine", piše u odgovoru na pitanje Ranke Savić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srbija: Utvrđene nepravilnosti u deklaracijama o sirovinskom sastavu tekstilnih proizvoda

Izvor: GdeInvestirati.com, 01.Apr.2013

BEOGRAD - Više od trećine analiziranih tekstilnih proizvoda nisu bili adekvatno obeleženi kada je reč o sirovinskom sastavu, a većina njih poreklom je iz Kine, pokazala je analiza rezultata Sektora za tržišne inspekcije.   Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.