Na Wall Streetu novi rekordi

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Dec.2019, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Wall Streetu novi rekordi

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagači optimistični nakon trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine, ali i solidnih pokazatelja iz kineskog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 100 bodova ili 0,36 posto, na 28.235 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,71 posto, na 3.191 bod, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8.814 bodova.

Nove rekordne razine indeksa >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zahvaljuju se trgovinskom dogovoru koji su u petak postigle Kina i SAD, a kojim bi se trebao završiti carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Kina je pristala na mnoge strukturne promjene i masovnu nabavu poljoprivrednih, energetskih i drugih proizvoda i usluga, poručio je Washington.

Washington je, pak, pristao suspendirati carine na 160 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz koje su trebale stupiti na snagu u nedjelju.

SAD će zadržati 25 posto carina na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara, ali će prepoloviti carine na 7,5 posto na uvoz vrijedan 120 milijardi dolara.

Dogovor između dva najveća svjetska gospodarstva podigao je izglede za cjelokupno globalno gospodarstvo, kažu neki analitičari. Premda se očekuje daljnje usporavanje rasta kineskog gospodarstva, izgledi su mu nakon sporazuma ipak bolji, kažu.

Jučer je objavljeno da su industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo u Kini u studenome porasli brže nego mjesec dana prije.

„Ovo predstavlja najbolji mogući scenarij koji su ulagači očekivali", kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka zadržati popustljivu monetarnu politiku.

Fed je od početka godine kamate smanjio u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

To je, uz nadu ulagača da će Kina i SAD postići trgovinski dogovor, najvažniji razlog zbog kojeg je S&P 500 indeks u ovoj godini porastao oko 27 posto i dosegnuo najviše razine u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,25 posto, na 7.519 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,94 posto, na 13.407 bodova, a pariški CAC 1,23 posto, na 5.991 bod.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Novi rekordi na Wall Streetu

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Dec.2019, 07:45

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago porasli i dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog gospodarstva...Dow Jones ojačao je 31 bod ili 0,11 posto, na 28.267 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 3.192...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.