NIS-u (ne)potrebni mali naftaši

Izvor: RTS, 06.Maj.2010, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS-u (ne)potrebni mali naftaši

Povodom zahteva privatnika da postanu deo NIS-a, u toj kompaniji kažu da već postoje ugovori za isporuku goriva sa većinom privatnih naftnih kompanija u Srbiji. Međutim, kako RTS saznaje u NIS-u, brojni zahtevi malih naftaša kompaniji nepotrebni.

Komercijalni ugovori za isporuku goriva sa većinom privatnih naftnih kompanija u Srbiji već postoje, kažu u NIS-u povodom zahteva privatnika da postanu deo sistema NIS. Međutim, kako RTS saznaje u NIS-u, predloge malih naftaša, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << među kojima i onaj o obezbeđivanju transportnih sredstava, u ovoj kompaniji vide kao nepotrebne.

NIS ne isključuje mogućnost saradnje s pojedinim benzinskim stanicama u uslovima franšize i pod brendom NIS-a, ali će to biti stvar konkretnog dogovora s vlasnicima benzinskih stanica, i najverovatnije, kako kažu, neće biti masovno.

Udruženje benzinskih stanica Srbije kao društvena organizacija u ovom trenutku nema ugovor s NIS-om, ali ako Udruženje obezbedi pravne i finansijske mogućnosti kao kupac na veliko NIS će sa zadovoljstvom prihvatiti ponudu, saopštava Naftna industrija Srbije.

Nejasni zahtevi privatnih kompanija

Što se tiče zahteva privatnih kompanija da "rade pod brendom NIS-a", u toj kompaniji kažu da im nije jasno šta znači raditi pod brendom, saznaje RTS u NIS-u.

"Sada ima 270 vlasnika BS koji rade pod svojim malim brendovima. Spremni smo da razmotrimo varijantu franšize NIS za nekoliko konkretnih BS, koje nam odgovara po formatu, ali o tome treba razgovarati s vlasnikom te BS, a ne sa udruženjem. Franšiza za sve privatne BS u Srbiji je, naravno, nemoguća, pošto je većina tih BS u lošem stanju i zahteva investicije i totalnu rekonstrukciju".

O zahtevu da NIS isporučuje udruženju gorivo u nardenih deset godina pod specijalnim uslovima, u NIS-u kažu da "već rade sa kompanijama koje su članice udruženja, i pitaju da li je udruženje pravno lice koje može da sporovodi nabavke, da li ima odgovarajuće bankarske garancije i slično, to jest da li je spremno da se ponaša kao krupni kupac na veliko. Ako jeste, spremni smo da ponudimo specijalne cene, kao i bilo kom drugom takvom kupcu. Ali oni nisu kupac na veliko, jer udruženje nema ugovore sa sopstvenim članovima za isporuku goriva, nema novca i sl."

Zajedničko upravljanje zakonom kažnjivo

Na zahtev da se sa NIS-om stvori jedinstveno operativno upravljanje isporukama, informacionim sistemom i cenama, u NIS-u odgovaraju da je "zajedničko upravljanje cenama od strane različitih pravnih lica zavera, koja je zakonom kažnjiva. Takvo upravljanje je nemoguće, jer ima 270 različitih pravnih lica, procesa, IT sistema".

Takođe, RTS saznaje i navode NIS-a o statusu udruženja, da nije jasno je li to društvena organizacija, ili šta, da je nepoznat spisak članova, i da im ta dokumenta nisu dostavljena.

"Konkurencija se pojačava, oni su u komplikovanom polođaju, postoje unutrašnji sporovi, i pokušavaju da se zavuku pod nečije okrilje. Saslušali smo ih , objasnili svoj stav, i rekli, hajde da sarađujemo, ali samo sa nečim konkretnim".

Prošle sedmice, Udruženje benzinskih stanica Srbije predložilo je NIS-u da budu deo njegovog sistema.

"Poučeni iskustvom drugih zemalja u tranziciji, slično našim susedima, otprilike je ovo način da kroz udruživanje u jednu firmu, u kojoj bi se svi nalazili, jednostavno otvara mogućnost da pojedinačne male firme budu jače i uspeju lakše da odole konkurenciji koja ih čeka", rekao je predsednik UO NAFTA A.D Nebojša Atanacković.

"Svako tržište što se više razvijalo pokazivalo je tendenciju za što većim brojem ravnopravnih učesnika", rekao je profesor FEFA Vladimir Krulj.

Krulj je dodao da što se "države tiče to je dobra stvar. Veći broj igrača na tržištu i njihovo tržišno pregrupisavanje znači na kraju krajeva više para u državnoj kasi".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.