Fond za razvoj u ovoj godini plasirao 80,6 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fond za razvoj u ovoj godini plasirao 80,6 miliona dinara

NOVI SAD -

Fond za razvoj Vojvodine odobrio je u 2011. godini 50 kredita za dugoročno finansiranje poljoprivredne proizvodnje u ukupnoj vrednosti 80,7 miliona dinara, saopštili su danas predstavnici tog Fonda.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, od početka godine se, pored odobrenih, još 45 kreditnih zahteva nalazi u postupku odobravanja.

Za kredite mogu konkurisati vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Vojvodini i to za nabavku mehanizacije i opreme, uvođenje sertifikacije, izgradnju, opremanje i rekonstrukciju sistema za navodnjavanje, skladišta i objekata za stočarsku proizvodnju.

Kredit se može uzeti u iznosu od 200.000 dinara do 10 miliona dinara, sa rokom vraćanja od pet godina i periodom mirovanja od godinu ili dve godine.

Kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 2,8 odsto za kredite obezbeđene garancijom ili menicama, odnosno 4,2 odsto za kredite obezbeđene hipotekom.

Predsednik Vlade Vojvodine i Upravnog odbora Fonda Bojan Pajtić rekao je novinarima nakon potpisivanja kreditnih ugovora da je ovo najpovoljniji vid finansiranja poljoprivredne proizvodnje, jer su kamatne strope najniže na tržištu.

"Do sada smo 12,3 milijarde dinara usmerili u našu poljoprivredu preko ovog fonda. Fond je značajan zbog toga što ima najniže kamate u Evropi i velika je tražnja poljoprivrednika za kredite ovog fonda, čak i uslovima svetske krize", rekao je Pajtić.

Austrija sledeće godine zemlja partner Poljoprivrednog sajma

Dodao je da je veoma važno da, pored razvojnih institucija, Srbija ima i Međunarodni poljoprivredni sajam, koji je jedna od tri najveće manifestacije te vrste u Evropi.

"Sa velikim zadovljstvom mogu da kažem da se broj izlagača na Poljoprivrednom sajmu ove godine za 15 odsto povećao u odnosu na lane, a da je broj posetilaca povećan za 25 odsto", rekao je predsednik pokrajinske Vlade.

Pajtić je danas potvrdio da je sa ambasadorom Austrije u Srbiji Klemensom Kojom dogovoreno da Austrija sledeće godine bude zemlja partner Poljoprivrednog sajma.

"Do sada su sve tri zemlje partneri bile članice EU i to ide u prilog tome koliko je Poljoprivredni sajam i na evropskom nivou značajna manifestacija i koliko Srbija može da računa na partnerstvo i saradnju sa evropskim državama", ocenio je Pajtić.

Austrijski ambasador je rekao da prihvatanje partnerstva za 79. Međunarodni poljoprivredni sajam ide u prilog tradicionalno dobrih bilateralnih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Drago mi je da ovim činom na jedan specifičan način pokazujemo i da smo posvećeni tome da pomognemo proces evropskih integracija Srbije", rekao je Koja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vukolov: NIS da bude regionalni lider

Izvor: S media, 19.Maj.2011

Cilj Naftne industrije Srbije je da postane regionalni lider, izjavio direktor Direkcije za maziva u toj kompaniji Dmitrij Vukolov. Vukolov na Medjunarodnom privrednom sajmu predstavio brend "Nisotek". ..Osnovni cilj Naftne industrije Srbije je da postane regionalni lider, kako u tehnologiji i kvalitetu...

Nastavak na S media...

Bolji dani za stočarstvo

Izvor: RTS, 20.Maj.2011, 09:10

Da bi još više izvozili, država će najavljenim subvencionisanim kreditima podržati pre svega stočare. Trebalo bi da pravilnici koji su neophodni za primenu te uredbe budu gotovi danas, najavljuje resorni ministar...U prva tri meseca ove godine, iz Srbije je izvezeno poljoprivrednih proizvoda u...

Nastavak na RTS...

Vučić: Vlada je brod koji plovi u pogrešnom smeru

Izvor: Blic, 20.Maj.2011

BEOGRAD, 20. maja 2011. (Beta) - Zamenik predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da je politika VladeSrbije "šizofrena" i da je nabolje rešenje za vlast, građane idržavu da se u najskorijem roku održe izbori...Vučić je na konferenciji za novinare rekao da su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.