NIS-ove akcije nemaju pravu vrednost

Izvor: S media, 30.Avg.2010, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS-ove akcije nemaju pravu vrednost

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je najavio da će akcije te kompanije dobiti pravu vrednost posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu.

On je, povodom završetka prvog dana trgovanja akcijama NIS-a na berzi, izjavio da postignuta cena akcija prvog dana trgovanja odražava raspoloženje kupaca i prodavaca.

"Uskoro će banke i brokerske kompanije moći da daju svoje javne ocene i prognoze te vrednost i moći će da se uporedi koliko se to podudara >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa ocenama menadžmenta NIS-a," rekao je on.

"Najznačajniji uticaj na vrednost akcija imaju gubici iz prošlih godina, ali i tekući negativni finansijski rezultati koji su posledica loših makroekonomskih uslova", rekao je Kravčenko i dodao da menadžment NIS-a zbog toga radi na sistematskom poboljšanju tekućih rezultata, na modernizaciji proizvodnog kompleksa i strategiji razvoja kompanije.

On je ocenio da će akcije NIS-a dobiti pravu vrednost posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu i širenja kompanije na tržištu, odnosno u srednjeročnoj i u dugoročnoj perspektivi i dodao da radovi na modernizaciji pređivačkog kompleksa NIS-a teku u skladu sa planom, a rok završetka je kraj 2012. godine.

Kravčenko je napomenuo da je knjigovodstvena vrednost akcije te kompanije 30. juna 2010. godine iznosila oko 138 dinara, što je značajno manje od nominalne vrednosti, ali i dodao da to ne mora da znači da će realna tržišna vrednost biti ista takva, već da može da bude viša, pošto zavisi od odnosa ponude i tražnje.

"NIS danas ima strategiju, koja predviđa aktivni razvoj kompanije u narednim godinama, povećanje efikasnosti, širenje proizvodnje, prerade i mreže prodaje i mi verujemo da će to dovesti do rasta vrednosti akcija, ali ne odmah, već za nekoliko godina", rekao je Kravčenko.

Odgovarajući na pitanje da li će NIS zbog negativnog poslovanja u 2009. i u prvih šest meseci 2010. godine tražiti od Vlade Srbije da se otvranje tržišta naftnih derivata odloži, Kravčenko je rekao da se NIS priprema za otvaranje tržišta početkom 2011. godine, o čemu svedoči započeta modernizacija rafinerijskog kompleksa, proizvodnja naftnih derivata usklađenih sa evropskim standardima, aktivno širenje proizvodnje evro dizela i početak proizvodnje evro benzina, kao i razvoj maloprodajne mreže i poslovanje sa internom efikasnošću.

Kravčenko je rekao da će "Gaspromnjeft", kao većinski vlasnik, biti zainteresovan za otkup akcija malih akcionara i zaposlenih u NIS-u, u skladu sa ugovorom o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a.

"Gaspromnjeft" je obavezan, prema rečima Kravčenka, da do februara 2011. godine objavi ponudu za preuzimanje akcija svim manjinskim akcionarima NIS-a, po ceni ne manjoj od cene plaćene po akciji iz kontrolnog paketa.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.