NBS upozorava na rizik trgovine preko FX platformi

Izvor: Glas javnosti, 09.Mar.2012, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS upozorava na rizik trgovine preko FX platformi

BEOGRAD - Narodna banka Srbije upozorila je danas povodom oglašavanja elektronskih servisa za trgovinu na deviznom tržištu (FX platformi) da je u Srbiji trgovina devizama s drugim pravnim licem koje nije banka zakonom zabranjena i kažnjiva.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju, domaća pravna lica i građani devize mogu da kupuju samo od banaka i prodaju ih samo bankama, dok se kupoprodaja efektivnog novca može slobodno obavljati u bankama i ovlašćenim menjačnicama, podsetila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << NBS.

Pored toga, prema Odluci NBS o obavljanju poslova s finansijskim derivatima, domaća pravna lica i građani mogu obavljati poslove sa finansijskim derivatima sa deviznim plaćanjem isključivo preko banke i uz ispunjenje drugih uslova iz te odluke.

Centralna banka Srbije navodi da je uočeno da se pojedini elektronski servisi - platforme za trgovinu na deviznom tržištu, oglašavaju kao multilateralne trgovačke platforme iako to nisu, niti se na tim platformama trguje finansijskim derivatima koji su standardizovani.

Iz NBS upozoravaju građane i pravna lica na izloženost rizicima u slučaju ulaganja preko elektronskih servisa, uključujući na rizik koji nastaje zbog toga što se trgovina preko FX platformi često zasniva na poslovanju sa licima u inostranstvu nad kojima NBS nema kontrolu.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS UPOZORAVA NA RIZIK TRGOVINE PREKO FX PLATFORMI

Izvor: Kurir, 09.Mar.2012

U Srbiji je trgovina devizama s drugim pravnim licem koje nije banka zakonom zabranjena i kažnjiva..BEOGRAD - Narodna banka Srbije upozorila je danas povodom oglašavanja elektronskih servisa za trgovinu na deviznom tržištu (FX platformi) da je u Srbiji trgovina devizama s drugim pravnim licem koje...

Nastavak na Kurir...

NBS: Rizično preko FX platformi

Izvor: B92, 09.Mar.2012

Beograd -- Narodna banka Srbije (NBS) upozorava da je u Srbiji trgovina devizama s drugim pravnim licem koje nije banka zakonom zabranjena i kažnjiva...NBS je izdala upozorenje povodom oglašavanja elektronskih servisa za trgovinu na deviznom tržištu (FX platformi)...Prema Zakonu o deviznom poslovanju,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.