NBS povlači od MMF 15 odsto rate

Izvor: S media, 30.Jun.2010, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS povlači od MMF 15 odsto rate

Narodna banka Srbije najavila je da će danas od Međunarodnog monetarnog fonda povući oko 56 miliona evra ili 15 odsto od četvrte rate kredita namenjenog jačanju deviznih rezervi.

U saopštenju se navodi da je odlučeno da bude povučen samo deo četvrte rate stendbaj aranžmana zbog toga što su devizne rezerve Srbije stabilne i zbog potrebe da se umanje troškovi tog kreditnog aranžmana. Nakon povlačenja 15 odsto četvrte tranše, kako se precizira, ukupna suma koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << iz stendbaj aranžmana iskorišćena iznosiće oko 1,47 milijardi evra, odnosno 263 odsto kvote Srbije u MMF.

„Pri tom, NBS ima mogućnost da u svakom trenutku povuče preostala sredstva četvrte tranše ako se oceni da je to potrebno radi sprovođenja programa sa Fondom i dogovorene ekonomske politike“, ističe centralna banka.

Izvršni odbor MMF odobrio je četvrtu reviziju stendbaj aranžmana sa Srbijom, čime je omogućeno povlačenje nove rate kredita od 383 miliona evra. Kako se navodi u saopštenju te međunarodne finansijske institucije, ekonomski rezultati Srbije i dalje su veoma zadovoljavajući uprkos slabijem makroekonomskom stanju u prvoj polovini 2010. godine.

Zamenik direktora MMF i predsedavajući sednici Izvršnog odbora Muriljo Portugal ocenio je da je znatno poboljšana pozicija Srbije u spoljnom finansiranju, da je nivo deviznih rezervi „udoban“, a inflacija pod kontrolom.

„Uprkos tim pozitivnim rezultatima, Srbija je i dalje osetljiva na prelivanje finansijske krize iz regiona“, naveo je, međutim, Portugal.

E. B.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS povlači od MMF 15 odsto rate

Izvor: Blic, 30.Jun.2010

Narodna banka Srbije najavila je da će danas od Međunarodnog monetarnog fonda povući oko 56 miliona evra ili 15 odsto od četvrte rate kredita namenjenog jačanju deviznih rezervi...U saopštenju se navodi da je odlučeno da bude povučen samo deo četvrte rate stendbaj aranžmana zbog toga što su...

Nastavak na Blic...

NS: Kojim bankama NBS prodaje devize pri intervencijama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2010

BEOGRAD -..Narodna banka Srbije (NBS) mora da izađe sa informacijom koje banke kupuju devize pri intervencijama iz deviznih rezervi, za čiji račun ih kupuju i u koje svrhe se ta devizna sredstva koriste, izjavio je danas direktor Nove Srbije (NS) Borislav Borović...On je u saopštenju ocenio da će...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.