NBS otkupila devet tona zlata

Izvor: B92, 14.Nov.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS otkupila devet tona zlata

Beograd -- Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, izjavila je danas da je centralna banka u oktobru kupila devet tona zlata.

Ovo se desilo prvi put na međunarodnom tržištu, a na predstavljaju mesečnog izveštaja o inflaciji, rekla je da "Srbija može da se pohvali diverzifikacijom deviznih rezervi najkvalitetnijom aktivom".

Ona je istakla da su bruto devizne rezerve NBS premašile 14 milijardi evra. Kupljeno zlato se, kako je rekla, drži na sigurnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mestu, u švajcarskoj centralnoj banci, za slučaj bilo kakve odbrane od rizika u međunarodnom okruženju.

"Nova projekcija NBS je da će rast bruto domaćeg proizvoda Srbije ove godine biti 3,6 odsto, umesto ranije prognoziranih 3,5 odsto, a moguće je da će rast biti i veći", dodala je Tabaković.

Napomenula je i da je inflacija u Srbiji i dalje niska i stabilna, i da su očekivanja da će tako biti i u narednom periodu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.