NBS negira tvrdnje Divljana

Izvor: Beta, 04.Feb.2014, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS negira tvrdnje Divljana

BEOGRAD, 4. februara 2014. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) odbacila je u utorak tvrdnje najvećeg pojedinačnog akcionara propale Univerzal banke Nebojše Divljana o nesprovodjenju adekvatnog nadzora i smatra da ne postoji pravni osnov za pokretanje tužbi za nadoknadu štete.

"NBS odbacuje pokušaje zamagljivanja činjenica kojima se odgovornost za krah pojedinačnih institucija neprimereno prevaljuje na kontrolni organ (NBS), umesto utvrdjivanja odgovornosti onih koji su donosili >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << štetne odluke, izvlačili materijalnu korist i naneli materijalnu štetu drugima", piše u saopštenju.

NBS kaže da je na raspolaganju svim institucijama i javnosti da dokumentovano obrazloži sve svoje aktivnosti i postupke.

Najveći pojedinacni akcionar Univerzal banke Nebojša Divljan izjavio je u utorak da su krivci za propast te banke njeno poslovodstvo, najveći dužnici koji su i akcionari, kao i NBS, protiv koje će podneti tužbu za naknadu štete jer je, kako je naveo, oštetila akcionare grubim nemarom, odnosno nesprovodjenjem adekvatnog nadzora.

U saopštenju NBS se navodi da je Divljan prećutao da je povećao svoj vlasnički udeo u Uniberzal banci, iako se prethodno obratio NBS i ukazao na nepravilnosti u radu te banke.

NBS precizira da je Divljan, nakon obraćanja NBS maja 2013, kojim ukazuje na nepravilnosti u radu Univerzal banke, oktobra te godine obavestio NBS da je povećao svoj akcionarski ulog sticanjem dodatnih akcija čime je stekao pravo na približno 12 odsto glasačkih prava u toj banci.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

NBS negira tvrdnje Divljana: Nismo odgovorni za Univerzal banku

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Feb.2014

BEOGRAD - U saopštenju NBS se navodi da je Divljan prećutao da je povećao svoj vlasnički udeo u Uniberzal banci, iako se prethodno obratio NBS i ukazao na nepravilnosti u radu te banke.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.