NBS jednim klikom poslala 175.000 €  - prevarantu

Izvor: B92, 26.Maj.2017, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS jednim klikom poslala 175.000 € - prevarantu

Narodna banka Srbije je žrtva sajberkriminala - 175 hiljada evra završilo je na računu sa lažnog mejla.

IT stručnjaci objašnjavaju da 100-procentna zaštita na mreži ne postoji, ali da postoje brojne mere kojima se takve prevare mogu sprečiti.

Pecao prevarant i upecao NBS...liči na početak nekog vica, ali prestaje to da bude kada je jednim klikom NBS ispunila želju vrednu 175 hiljada evra i nasmejala samo jednu osobu.

"U ovom trenutku nismo u stanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Vam pružimo bliže informacije u cilju neometanog vođenja istrage. NBS je blagovremeno obavestila nadležne organe o tome da je određenim aktivnostima došlo do pokušaja da se izvršenjem krivičnih dela nanese materijalna šteta Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru koji posluje u sklopu Narodne banke Srbije, a povodom plaćanja po osnovu faktura inodobavljaču", saopštili su iz NBS.

I dok NBS negira da je pretrpela sajber-napad, priča ide ovako: hologramska folija koja se koristi u zaštiti novčanica i dokumenata kupljena je uplatom na račun u poljskoj banci. Međutim, imejl sa tim uputstvima NBS nije dobila od kompanije sa kojom inače sarađuje, već od prevaranta koji je iskoristio imejl dobavljača, ali je u adresi promenio jedno slovo, pa je novac završio samo na njemu poznatom mestu.

“Ako imate klijente i saradnike sa kojima imate poverljivu poslovnu komunikaciju morate da vodite računa i uvek proverite da li je sve to autentično i jedna od preporuka da ručno kucate linkove. I naravno postoji tehnološka zastita - softveri koji umeju da prepoznaju neke šablone skeniranjem mailova”, kaže Ivan Jelić direktor za proizvode i razvoj B92.net.

Tzv. fišing prevara nije ništa novo. NBS prošla je daleko bolje nego recimo centralna banka Bangladeša koja je prošle godine preko mreže opljačkana za 81 milion dolara.

Samo u poslednje tri godine šteta od internet prevara iznosi 5,3 milijardi dolara. Prevareni subjekti su u proseku gubili 218 hiljada dolara.

“Stopostotna zaštita ne postoji i tu internet i informacione tehnologije nisu ništa drugačije od realnog života, ali u zavisnosti od toga kakve korake za prevenciju preduzimate i kako sebe i zaposlene edukujete smanjićete šanse da se nešto loše desi”, kaže Jelić.

Pitali smo NBS smatraju li da li i u njihovim redovima ima odgovrnih i hoće li uraditi nešto povodom toga. Povratnog maila nije bilo, a proverili smo - stigao je sa prave adrese.

Celokupnu izjavu sagovornika Vesti o sajber napadu na Narodnu banku Srbije i prevenciji ovakvih i sličnih prevara pogledajte ovde:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS jednim klikom poslala 175.000 evra - prevarantu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2017

Narodna banka Srbije je žrtva sajberkriminala - 175 hiljada evra završilo je na računu sa lažnog mejla...IT stručnjaci objašnjavaju da 100-procentna zaštita na mreži ne postoji, ali da postoje brojne mere kojima se takve prevare mogu sprečiti...Pecao prevarant i upecao NBS..liči na početak...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.