NBS: U menjačnicama dovoljno deviza, finansijski sistem stabilan

Izvor: Beta, 15.Mar.2022, 05:36

NBS: U menjačnicama dovoljno deviza, finansijski sistem stabilan

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da finansijska stabilnost zemlje nije ni na koji način ugrožena i da ima dovoljno deviza u menjačnicama, te da ne treba stvarati paniku."Cilj priča o nestašici deviza i efektivnog stranog novca je da se podstakne nestabilnost u domaćem finansijskom sistemu", navela je NBS, povodom pisanja pojedinih medija da u menjačnicama nema deviza.Dodaje se da NBS ukazuje da stabilnost ni na koji način nije, niti će biti ugrožena.U ambijentu u kojem, kako je navedeno, nema nikakvih drugih pritisaka, kada i domaća preduzeća i nerezidenti uobičajeno obavljaju transakcije na domaćem deviznom tržištu, kada nema pritiska ni stranih ulagača, kod gradjana se izaziva panika i potreba za kupovinom deviza i efektive."To je jedini faktor deprecijacijskih pritisaka i povećanja tražnje za stranom valutom, što povećava cenu umenjačnicama, izaziva privremeni nedostatak strane valute, samo na pojedinim mestima koja već sutradan funkcionišu uobičajeno", navedeno je u saopštenju.Novca i u dinarima i u devizama i na računima i u gotovini, kako je navedeno, ima dovoljno u sistemu."Ne treba otežavati protok novca koji cirkuliše do najudaljenije menjačnice ili pošte u Srbiji. Ukoliko je nekome potrebno da dodje do efektive za redovan život, za poslovanje, u redu je, ali NBS apeluje da ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

NBS: "U menjačnicama dovoljno deviza"

Izvor: Kamatica.com, 15.Mar.2022

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da finansijska stabilnost zemlje nije ni na koji način ugrožena i da ima dovoljno deviza u menjačnicama, te da ne treba stvarati paniku..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.