Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 17,75 odsto

Monetarni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 17,75 odsto. Kako se navodi u saopštenju NBS, odluka je donesena nakon razmatranja tekućih ekonomskih kretanja.

Naredna sednica Monetarnog odbora biće održana 1. decembra. Monetarni odbor je 31. oktobra povećao referntnu kamatnu stopu sa 15,75 na 17,75 odsto, a prethodno je bazna kamatna stopa 29. maja povećana za pola procentnog poena, na 15,75 odsto.

Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << toga, bazna kamatna stopa povećana je 24. aprila za 0,75 procentnih poena - na 15,25 odsto. Monetarni odbor je u februaru dva puta povećavao referentnu kamatu sa 10 odsto na 10,75, pa zatim na 11,5 odsto, a polovinom marta referentna kamatna stopa povećana je sa 11,5 na 14,5 procenata.

Referentna kamatna stopa ima ulogu signalizirajuće kamatne stope, kao i ulogu polazne kamatne stope, pošto se visina osnovnih kamatnih stopa na novčanom tržištu utvrđuje prema visini te kamatne stope. To je stopa po kojoj NBS prodaje blagajničke zapise poslovnim bankama sa obećanjem da će ih otkupiti za 14 dana.

NBS: Inflacija do kraja godine 9,7 odsto

Ukupna inflacija do kraja godine trebalo bi da bude 9,7 odsto, objavljeno je danas u Izveštaju NBS. Ta projekcija zasniva se na pretpostavkama bazne inflacije od 10,9 odsto, rasta regulisanih cena bez derivata nafte od 10,7 odsto, rasta cena poljoprivrednih proizvoda od 8,2 odsto i sniženja cena naftnih derivata od 0,3 odsto. Kako navodi NBS, medjugodišnja ukupna inflacija na kraju trećeg tromesečja bila je 9,9 odsto.

Međugodišnja bazna inflacija je u trećem tromeseju iznosila 10,2 odsto i do kraja godine će biti povećana na oko 10,9 odsto, što je znatno iznad gornje granice ciljanog raspona od tri do šest odsto. Opadanje bazne inflacije očekuje se tek od drugog tromesečja naredne godine, a povratak u granice ciljanog raspona krajem te godine, navodi centralna banka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.