NBS:Oštećen novac menjati besplatno

Izvor: B92, 21.Maj.2014, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS:Oštećen novac menjati besplatno

Beograd -- NBS je preporučila bankama da firmama i građanima sa područja ugroženog poplavama dinare oštećene u toj prirodnoj katastrofi zamenjuju bez naknade.

NBS preporučuje da ta mogućnost postoji dve do 31. avgusta.

Kako se ističe u saopštenju, NBS je obavestila banke da u tom periodu bankama neće naplaćivati naknade za uplatu tih novčanica na njene, kako bi stimulisala banke da zamenjuju oštećene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novčanice i tako ugroženom stanovništvu koliko-toliko olakša izuzetno tešku situaciju.

Centeralna banka je preporuku da se dinarske novčanice oštećene u poplavama zamenjuju bez naplata naknada banakam uputila imajući u vidu očekivanu pojavu većeg broja dinarskih novčanica oštećenih u toj prirodnoj katastrofi.

U slučajevima kada se na zamenu podnese najmanje 51 odsto ispravne novčanice, banke su dužne da podnosiocima ovih oštećenih novčanica odmah izvrše zamenu na blagajni, navodi se u saopštenju NBS.

U slučajevima kada se podnese na zamenu manje od 51 odsto ispravne novčanice i novčanica za koju postoji sumnja da je obojena upozoravajućom bojom, propisima kojima je regulisano poslovanje s gotovinom, utvrđena je obaveza banaka da prime ove novčanice od klijenata i da ih dostave u NBS na ekspertizu.

Posle izvršene ekspertize, odnosno sprovedene procedure u saradnji sa MUP-om, banka će dobiti informaciju da li je zamena predmetnih novčanica moguća, nakon čega će eventualno isplatiti podoban novac podnosiocu.

Sve probleme u vezi sa zamenom oštećenih novčanica gotovog novca, pravna i fizička lica mogu prijaviti Narodnoj banci Srbije na telefon 0800-111-110 ili na elektronsku adresu informativni.centar@nbs.rs.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.