Izvor: B92, 04.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Očekivana inflacija šest odsto

Beograd -- Ukupna inflacija na kraju godine će, prema projekcijama Narodne banke Srbije biti oko šest odsto, a bazna oko tri odsto.

"Postoje rizici da se ne ostvare te projekcije, ali će monetarna politika reagovati tako da ograniči njihov eventualni uticaj", rekao je danas guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Kretanje inflacije do kraja godine zavisiće, prema njegovim rečima, od fiskalne politike, korekcije cena koje su pod kontrolom, kao i cena nafte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na svetskom tržištu.

Centralna banka je za ovu godinu predvidela rast bazne inflacije od četiri do osam odsto, a u prvom tromesečju ta inflacija, koja se odnosi na kretanje cena koje se tržišno formiraju, iznosila je minus 0,1 odsto, dok je međugodišnji rast bio četiri odsto.

Ukupna inflacija u prvom kvartalu bila je 1,2 odsto i ona je uglavnom posledica rasta regulisanih cena, a međugodišnji rast cena na malo iznosio je 5,6 odsto.

Opširnije o ovoj temi na ekonomskim stranama B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.