NBS: Aranžman Srbije sa MMF za očuvanje stabilnosti

Izvor: Politika, 03.Okt.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Aranžman Srbije sa MMF za očuvanje stabilnosti

Aranžman je zaključen iz predostrožnosti, što znači da Srbija ne namerava da koristi odobrena sredstva, osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje, tvrde iz NBS

BEOGRAD – Spoljna pozicija Srbije je povoljnija u odnosu na period pre krize 2008-09, usled manjeg deficita tekućeg računa plaćanja, konkurentnijeg kursa dinara, kao i zadovoljavajućeg nivoa deviznih rezervi zemlje, ocenio je Međunarodni monetarni fond, uz upozorenje da su povećani rizici eventualnog prelivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << aktuelne finansijske krize iz regiona, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Cilj ekonomskog programa Republike Srbije do kraja 2011. i tokom 2012. godine je očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti u neizvesnom globalnom i regionalnom okruženju, navela je NBS.

Takav program je podržan novim stand-baj aranžmanom, u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarde evra) u trajanju od 18 meseci, koji je Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio Republici Srbiji na sastanku održanom 29. septembra.

Aranžman je zaključen iz predostrožnosti, što znači da Srbija ne namerava da koristi odobrena sredstva, osim u slučaju platnobilansnih potreba zemlje.

Na sastanku je istaknuto da će program doprineti poboljšanju investicione klime, a raspoloživa sredstva aranžmana mogu pomoći u zaštiti od rizika i negativnih spoljnih uticaja krize na privredu zemlje.

Ocenjeno je da je spoljna pozicija Srbije povoljnija u odnosu na period pre krize 2008-09, usled manjeg deficita tekućeg računa plaćanja, konkurentnijeg kursa dinara, kao i zadovoljavajućeg nivoa deviznih rezervi zemlje, ali je i istaknuto da su povećani rizici eventualnog prelivanja aktuelne finansijske krize iz regiona.

Sprovođenje monetarne politike i politike kursa dinara MMF je ocenio odgovarajućim, uz konstataciju da smanjenje inflatornih pritisaka može da stvori prostor za postepeno ublažavanje monetarnih mera. Međutim, preporučeno je dalje vođenje oprezne monetarne politike, kako bi se inflacija vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja koji je utvrdila Narodna banka Srbije.

Što se tiče bankarskog sektora, konstatovano je da je likvidan i dobro kapitalizovan, zahvaljujući prudencijalnim merama koje su usvojene pre, kao i za vreme trajanja krize.

U skladu sa postignutim dogovorom iz aranžmana sa MMF-om, Narodna banka Srbije nastaviće usaglašavanje regulatornog i nadzornog okvira sa najboljom međunarodnom praksom uz plan da okvir Bazela II stupi na snagu krajem 2011.

Fiskalna politika u narednom periodu sprovodiće se u skladu sa pravilima fiskalne odgovornosti, navedeno je u saopštenju NBS.

Istovremeno, MMF je ukazao da je potrebno ubrzati strukturne reforme neophodne za razvoj izvoznog sektora i prelaska na model rasta koji će omogućiti kreiranje novih radnih mesta, što podrazumeva restrukturiranje i privatizaciju državnih preduzeća, povećanje fleksibilnosti rada i bolju zaštitu imovinskih prava.

Tanjug

objavljeno: 03.10.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF ODOBRIO SRBIJI ARANŽMAN IZ PREDOSTROŽNOSTI

Izvor: Kurir, 03.Okt.2011

BEOGRAD - Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji stend-baj aranžman od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijardu evra) u trajanju od 18 meseci...Aranžman odobren 29. septembra zaključen je iz predostrožnosti, što znači da Srbija ne namerava...

Nastavak na Kurir...

Aranžman Srbije sa MMF-om za očuvanje stabilnosti

Izvor: Capital.ba, 03.Okt.2011

BEOGRAD, Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji stend-baj aranžman od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijardu evra) u trajanju od 18 mjeseci. Aranžman odobren 29. septembra zaključen je iz predostrožnosti, što znači da Srbija ne namjerava...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.