Muke Švajcarske: Gde naći talente

Izvor: B92, 22.Avg.2015, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke Švajcarske: Gde naći talente

U Švajcarskoj se u ovogodišnjem prvom tromesečju 41 odsto poslodovaca suočilo s nedostatkom željenih kadrova.

To je najviša stopa od 2011, i ujedno za osam procentnih poena više nego u istom razdoblju 2014.

Najviše nedostaju kvalifikovani radnici.

Ovo su podaci do kojih je došla istraživačka kompanija Menpauer u svojoj godišnjoj anketi o "nestašici telenata", koja je obuhvatila oko 750 švajcarskih preduzeća, preneo je švajcarski list 24 sata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ispitanici su istakli da kao posledicu nestašice stručnih kadrova imaju smanjen kapacitet zadovoljenja tržišta, njih 64 odsto, dok pad konkurentnosti i produktivnosti navodi njih 49 odsto.

U studiji se dalje navodi da u Švajcarskoj već šestu godinu zaredom najviše nedostaju kvalifikovani radnici, a slede rukovodioci preduzeća i trgovinski predstavnici.

Podaci do kojih je Menpauer došao za Švajcarsku, kako se navodi, u skladu su s onima koje je dobio za 42 zemlje, odnosno 42.000 preduzeća obuvhaćenih anketom.

Čak 38 odsto njih prijavilo je problem s nestašicom potrebnih kadrova. Najvišu stopu ima Japan, gde čak 83 odsto poslodavaca ima poteškoća u pronalaženju željenih profila, sledi Peru (68 odsto) i Hongkong (65 odsto).

Najniže stope, odnosno najmanje takvnih problema ima Irska (11 odsto), Velika Britanija i Španija (po 14 odsto).

Kvalifikovani radnici i trgovinski predstavnici i na globalnom nivou su najtraženiji, a slede inženjeri, tehničari i šoferi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.