Mudis snizio kreditni rejting Kipra

Izvor: B92, 28.Jul.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mudis snizio kreditni rejting Kipra

Nikozija -- Međunarodna agencija za odredivanje kreditnog rejtinga Mudis je snizila rejting Kipra za dva stepena, na Baa1 sa A2.

"Prognoza kiparskog rejtinga je sada negativna, a snizili smo i kratkoročni rejting te zemlje na P2 sa P1", navodi se u saopštenju agencije.

Razlog za smanjenje je slabljenje srednjoročnih osnovnih kreditnih faktora te članice evrozone i posledice eksplozije koja je prouzrokovala prestanak rada najveće tamošnje elektrane.

Mudis je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naveo da je jedan od ključnih razloga za snižavanje rejtinga Kipra i dalje prisutna zabrinutost oko fiskalne pozicije te ostrvske zemlje, kao i posledice eksplozije u skladištu municije u vojnoj bazi na jugu Kipra 11. jula, u kojoj je živote izgubilo 13 ljudi, a bio je prekinut i rad elektrane Vasilikos.

Agencija je dodala da je snižavanje rejtinga posledica "sve lošije domaće političke klime, što ugrožava primenu vladinih novih fiskalnih planova".

Eksperti Mudisa su takođe upozorili na rizik da bi nekim kiparskim bankama mogla da bude potrebna državna pomoć, zbog izloženosti grčkom dugu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.