Mrkonjić: Kriza ne pogađa izgradnju

Izvor: B92, 22.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Kriza ne pogađa izgradnju

Beograd -- U Beogradu je otvoren 35. Međunarodni sajam građevinarstva, najveći na Balkanu. Kriza neće uticati na građevinarstvo, poručuje ministar Milutin Mrkonjić.

U tri sajamske hale svoje proizvode predstaviće više od 100 izlagača iz 32 zemlje. Prvi put ove godine, srpskim građevincima predstaviće se i proizvođači iz Kine.

"Otvaram ovu značajnu manifestaciju sa željom da iza ovog sajma ostanu velika i nova znanja u glavama naših inženjera, tehničara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i naravno radnika. Proglašavam sajam otvorenim", ovako je raspoloženi ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić otvorio 35. međunarodni sajam građevine na Beogradskom sajmu.

Uz obećanje da će, uprkos svetskoj ekonosmkoj krizi, u Srbiji nastaviti da se gradi, Mrkonjić se odmah okrenuo aktuelnim projektima u Srbiji.

"27. aprila završavamo tender za autoput Novi Sad – Horgoš, 4. maja biramo izvođace, 9. maja počinju radovi, 29. novembra otvaramo taj deo autoputa i 7. jula otvaramo onu deonicu dole od Preševa do Bujanovca, koja se već sada gradi. To je dobitna kombinacija za Srbiju i za vas”, naveo je ministar Mrkonjić.

Na sajmu će se predstaviti firme iz Italije,Slovenije, Hrvatske, Grčke, Turske, Belgije i Kina koja se ove godine pojavljuje prvi put sa više od 30 izlagača.

"Našu delegaciju čine 32 ugledna proizvođaca iz Ven Džoa, grada na zapadnoj obali Pacifika, koji su došli kako bi učestvovali na 35. Sajmu građevine u ovom prelepom starom gradu", rekao je Čan Hon Fon, zamenik gradonačelnika grada Ven Džou.

"Doneli smo široku paletu proizvoda, među kojima su nameštaj, dekorativni materijali, prozori, vrata i sanitarije. Nadamo se da ovaj sajam neće poboljšati samo popularnost naših proizvoda u Srbiji i drugim evropskim zemljama, već i poboljšati komunikaciju i saradanju između Ven Džoa i Srbije”, poručio je on.

Sajam građevine najveći je sajam na prostoru Balkana. Na 60.000 kvadrata u tri sajamske hale svoje proizvode izlaže oko 1.100 izlagača iz 32 zemlje-

"Ove godine imamo novu Halu 5 u kojoj je šest nacionalnih izložbi po prvi put. Verujem da ćemo za sledeću priliku morati još neku halu da otvorimo”, kaže direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković.

Otvaranje sajma izazvalo je veliko interesovanje građana Srbije, koji imaju poslovne veze s građevinarstvom.

Od izolacionih materijala, preko mešalica za beton i drugih mašina, do gotovih spavaćih soba i kupatila – sve to se može videti na 35. Sajmu građevinarstva, koji će biti otvoren do 26. aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.