Mrkonjić: Južni tok ide sigurno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2011, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Južni tok ide sigurno

BANJA LUKA -

Ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je da projekat "Južni tok" ide sigurno i da je ubeđen da i Republika Srpska ulazi u ovaj projekat.

"Mi smo sa predstavnicima Vlade RS razgovarali o tome kakav bi bio interes RS da se priključi na tok. O tome ćemo obavestiti ruske partnere, a mislim da već sada možemo reći da je Republika Srpska značajan faktor u realizaciji 'Južnog toka'. Ubeđen sam da će RS ući u ovaj projekat", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Mrkonjić.

On je kazao da je prošle sedmice grupa stručnjaka koji direktno rade na tom projektu boravila u Srbiji i informacija da se odustaje od ovog gasovoda nije tačna.

"Odustajanje od ovog projekta ne dolazi u obzir i to će sasvim sigurno biti jedna od tema o kojima ćemo razgovarati sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom koji bi trebalo ove sedmice da doputuje u Srbiju", rekao je Mrkonjić u intervjuu Glasu Srpske.

Komentarišući dosadašnju saradnju RS i Srbije u oblasti energetike i infrastrukture, Mrkonjić je rekao da je generalno saradnja sa resornim ministarstvima u RS uvek bila odlična.

"Naravno, saradnja u oblasti energetike je broj jedan. Na zajedničkoj sednici vlada RS i Srbije u petak u Banjaluci potpisali smo Memorandum o saradnji na realizaciji, pre svega, projekata na reci Drini. Biće realizovano nekoliko projekata u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na Drini. Sa predstavnicima Italije, koji će biti treći partner, ranije smo potpisali sporazum", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, "Elektroprivreda RS" i "Elektroprivreda Srbije" dogovorile su da u idućih 15 dana potpišu prethodni ugovor sa italijanskim partnerima, "poslije čega ulazimo u realizaciju ovih projekata".

Kada je u pitanju saradnja u oblasti saobraćaja, Mrkonjić je rekao da će u narednom periodu biti realizovani projekti saobraćajne infrastrukture koji povezuje RS i Srbiju.

"U oblasti saobraćajne infrastrukture pravac Kruševac - Kraljevo - Užice - Kotroman je broj jedan, koji od Kotromana ide kroz RS prema Sarajevu, odnosno to je veza Koridora pet koji prolazi kroz Sarajevo i veza Koridora deset koji prolazi kroz Srbiju. Taj pravac je u Srbiji uzet kao prioritetan pravac i ove godine ćemo završiti projektnu dokumentaciju, a iduće godine počinje gradnja. To je veoma važan projekat koji u ovom momentu i Republiku Srpsku i Srbiju najviše interesuje", rekao je Mrkonjić.

Prema njegovim rečima, "Kargo 10" je već nominovan kao projekat i Republika Srpska je ušla zajedno sa Srbijom u njegovu realizaciju.

"Osnovna ideja 'Karga 10' je da se svi slobodni kapaciteti u teretnom saobraćaju svih republika bivše Jugoslavije objedine na pravcu od Ljubljane preko Zagreba, Beograda i drugih gradova, a Srpska da se nadovezuje na to", rekao je srpski ministar infrastrukture i energetike.

On je rekao da je izgradnja mosta Bratunac - Ljubovija, kao i izgradnja mosta Bačevci - Fakovići među prioritetima Vlade Srbije.

"Oba mosta su veoma važna i u toku ove godine očekujemo završetak projektne dokumentacije i početak njihove gradnje", rekao je Mrkonjić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.