Mraz prijeti  rekordnom  rodu kukuruza

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2014, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mraz prijeti rekordnom rodu kukuruza

BANJALUKA - Na pojedinim parcelama u Srpskoj, u kojima nema vlage i kojima mehanizacija može pristupiti, počela je berba kukuruza, žitarice od koje se u ovoj godini očekuje rekordan rod.

Ipak, zbog kasne sjetve i presijavanja, te drugih problema koji su zadesili poljoprivrednike, početak masovne berbe očekuje se kroz desetak dana, s obzirom na to da kukuruz na mnogim njivama još nije sazreo.

"Berba je već krenula u onim parcelama u kojima nema vlage, dok će u onima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u kojima se vlaga i dalje zadržava biti potrebno još vremena da počne", kazao nam je Zoran Gajić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača s opštine Laktaši.

Prema njegovim riječima, potencijalni problem s kojim bi se mogli suočiti poljoprivrednici iz ove regije, a kod kojih će berba kasniti su sve hladnija jutra i mogući mraz koji bi nanio veliku štetu.

"Možemo se samo moliti bogu da mraza ne bude. Potrebno nam je lijepo i sunčano vrijeme da kukuruz sazri kako bi berba bila uspješna", kazao je Gajić.

Slične strahove imaju i u Bijeljini, gdje su, prema riječima Ljube Maletića, predsjednika Udruženja semberskih poljoprivrednika, s berbom počeli oni ratari koji su ostali bez hrane za stoku.

"Kukuruz je još zelen tako da nisu još stvoreni uslovi za branje. Za deset dana ukoliko ne bi bilo padavina stvorili bi se idealni uslovi za pravu žetvu, jer bi se zemljište osušilo, a i kukuruz bi bio zreliji", kazao je Maletić.

"Poljoprivredni proizvođači koji će hibride brati u klipu već mogu da ih skidaju s parcela, dok je za zrno potrebno sačekati još neko vrijeme, jer se ono teže kruni i visoka je vlaga, što će dodatno poskupjeti troškove skladištenja", kazao je Marinković.

Kako kaže, ovogodišnje visoke prinose pratiće i dodatni troškovi sušenja kukuruza, s obzirom na to da su na njemu primijećene vlaga i plijesan.

"Poljoprivrednicima preporučujem oprez prilikom žetve i da što je moguće duže hibridi ostanu na polju kako bi ih brali suvlje i kako bi smanjili troškove skladištenja i sušenja", poručio je on.

Dobre vijesti i prognoze za ratare stižu i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, a ohrabrujuće su za one kod kojih berba zbog zrenja još ne može početi.

"U naredne dvije sedmice biće lijepo vrijeme sa svježim i maglovitim jutrima uz sunčane dane sa temperaturama od 10 do 24 stepena, a mraza neće biti", kazao nam je Draško Rudan, meteorolog.

Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pokazuju kako zbog svega što je zadesilo RS u ovoj godini usjevi kasne s vegetacijom od 15 do 25 dana, a njihove procjene govore kako bi berba mogla trajati sve do kraja oktobra.

"Na nivou RS očekuje se prinos od pet tona po hektaru, odnosno ukupan rod od preko 650.000 tona. Najveći prinosi očekuju se na području regija Gradiška i Doboj te pojedinih opština banjalučke i prijedorske regije i kretaće se u prosjeku oko sedam tona po hektaru", kazali su u Ministarstvu.

Inače, ukupne površine pod kukuruzom u proljećnoj sjetvi iznosile su 125.112 hektara, a oko 90 odsto ukupne proizvodnje pod kukuruzom zasijano je na području opština koje su poplavljene u maju.

Procjenjuje se da je ukupno 23.136 hektara pod kukuruzom bilo potrebno presijati.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.