Mrakić: Noćas očekujemo manje količine gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrakić: Noćas očekujemo manje količine gasa

BEOGRAD - Srbija je potpuno ostala bez gasa, ali se očekuje da bi noćas mogla da počne isporuka manjih količina tog energenta, izjavio je član kriznog štaba srpske vlade Dušan Mrakić.

On je agenciji Beta rekao da upravo dolazi do potpune nestašice gasa u Srbiji i da se u pojedinim delovima sistema koriste poslednje količine od milion kubnih metara gasa.

"Prema nekim informacijama koje još nisu zvanično potvrđene očekujemo da u kasnim večernjim satima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << možda i u toku noći, krenu manje količine gasa iz Mađarske u Srbiju ili da krene ruski gas preko Ukrajine", kazao je Mrakić.

Naftna inudustrija Srbije (NIS) je obezbedila dovoljne količine mazuta, koji je trebalo da zameni gas u gradskim toplanama, rekao je Mrakić, koji je državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije.

Prema njegovim rečima, obezbeđen je i transport tog energenta do toplana drumskim, rečnim i železničkim saobraćajem.

Mrakić je istakao da Krizni štab Vlade Srbije neprestano zaseda i da je u stalnoj komunikaciji sa svima koji rade na održavanju stabilnosti energetskog sistema.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je, prema rečima Mrakića, u Budimpesti u 13.00 počeo sastanka sa mađarskim partnerima mogućnostima pozajmice ili kupovine određene količine gasa.

On je istakao i da je elektroenergetski sistem Srbije u pod kontrolom i bez ikavih problema iako će jedan deo građane morati da pređe na grejanje strujom zbog nestašice gasa.

Mrakić je uputio apel građanima Srbije da i pored toga što je moguće više štede električnu energiju.

Prema njegovim rečima, toplana u Zvorniku nema mogućnost prelaska sa gasa na mazut tako da će stanovnici tog grada morati da se greju na struju.

Mrakić je dodao i da toplana u Pančevu koristi poslednje količine gasa, u Loznici je 55 odsto grada ostalo bez daljinskog grejanja, u Čačku jedna petina grada bez grejanja, kao i deo Vrbasa, a u Kraljevu jedan od 13 kotlova nema mogućnost prelaska na mazut.

"Isporuka mazuta je redovna, ima malih problema u pojedinim elektroenergetskim distributivnim mrežama, ali to je zanemarljivo pema celom sistemu Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.