Može li turizam da izvuče Grčku

Izvor: B92, 19.Avg.2013, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li turizam da izvuče Grčku

Atina -- Grčki prihodi od turizma porasli su u junu 21 odsto na godišnjem nivou na 1,59 milijardi evra.

Dok su u prvom polugodju uvećani 18 odsto i iznoslili su 3,32 milijarde evra, pokazali su danas podaci Banke Grčke.

Privlačnost grčkog mora, kao i smanjenje trgovinskog deficita pomogli su Atini da ostvari suficit tekućeg računa od 663 miliona evra u junu, u odnosu na svega 73,1 miliona iz istog meseca lane, prenosi Rojters.

Centralna banka navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi produžena letnja sezona Grčkoj mogla da donese preko potrebnu injekciju inostranog novca. Uz pad domaće potrošnje i industrijske prozivodnje, potrošnja turista jedini je pokretač privrede Grčke, u kojoj se ove godine očekuje pad bruto domaćeg prozivoda od 4,2 odsto.

Lokalna turistička industrija za ovu godinu predvidja rast prihoda na 11 milijardi evra, što je deset odsto više, kao i rekordnih 17 miliona posetilaca. Hotelijeri, vlasnici restorana i turističke organizacije snizili su cene i unapredili usluge da bi se izborili sa krizom i privukli turiste.

Broj posetilaca iz Rusije, koji tradicionalno troše više od Nemaca i Britanaca, porastao je za 34 odsto, pokazuju podaci za period od januara do maja.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.