Izvor: B92, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li se živeti na "minimalcu"

Beograd -- Minimalna zarada u Srbiji ove godine iznosi oko 9.600 dinara i pitanje je kako s tom platom preživeti.

I dok ministar rada Slobodan Lalović kaže da je dobro to što je "minimalac" u odnosu na 2006. porastao za 12 odsto, građani smatraju da se sa toliko novca u Srbiji može živeti svega 10 dana.

Građani Srbije, bez obzira na profesiju ili obrazovanje, poslednjih godina pokazuju zavidno matematičko znanje. Sa manje ili više muke, svakodnevno uspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešavaju jednačinu sa nekoliko nepoznatih – cilj je preživeti od prvog do prvog.

Pred kraj meseca, kada ponestane zarađenog novca, oni pribegavaju različitim tehnikama.

"Onako kako smo naučili iz predhodnih vremena - muljanjem, pa šta da se radi - preprodaja: kupiš, preprodaš, pa ono što zaradiš, ti se malo prehraniš, i tako u krug", kaže jedna žena.

Na pitanje može li se sa tim novce od prvog do prvog, jedan Beograđanin odgovara: "Ne može, može samo 10 do 12 dana. Žurim, moram da igram loto."

Ministar rada Slobodan Lalović kaže da minimalna zarada u Srbiji brže raste od prosečne zarade, čime je Vlada pokazala da vodi računa o socijalnoj odgovornosti za radnike koji su slabije plaćeni.

Lalović se poziva na statistiku, koja pokazuje da prosečan građanin Srbije živi bolje nego u martu 2004.

"Nisam potpuno zadovoljan, niti iko normalan može da bude zadovoljan, ali ako imamo u vidu odakle smo krenuli 2000. godine, i propasti u kojoj smo se nalazili, možda se moglo bolje i više, ali puno je urađeno", kaže on.

Na pitanje novinara kako on sa svojim kućnim budžetom izdržava od prvog do prvog u mesecu, ministar rada je odgovorio: "Ja, fala bogu na pitanju, dobro."

U razvijenim zemljama, minimalac se obično određuje kao pola prosečne zarade u državi.

U Srbiji on još iznosi 42 odsto, jer su, kako objašnjava ministar Lalović, pre tri godine predstavnici sindikata odbili da se ovaj predlog uvrsti u Zakon o radu.

Inače, kako objašnjava Lalović, sa minimalnom zaradom za 2007. usaglasili su se predstavnici i poslodavaca i sindikata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.