Most preko Ade dobija kose kablove

Izvor: B92, 18.Avg.2010, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Most preko Ade dobija kose kablove

Beograd -- Na mostu preko Ade Ciganlije počelo je postavljanje kosih kablova, što je jedan od najvažnijih poslova na izgradnji tog objekta.

Na obe strane građevine ukupno će biti postavljeno dvadeset pari kosih kablova, čiji je zadatak da "nose" zadnji i glavni raspon mosta.

Betonska konstrukcija zadnjeg raspona mosta dugačka je 200 metara i početkom ovog meseca spojena je sa pilonom, čime je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završena prva faza ovog projekta. Počela je i montaža glavnog raspona mosta koji će, kada bude završen, biti dugačak 376 metara.

Do sada su montirana tri čelična segmenta, tačnije završeno je pedesetak metara glavnog raspona. Čelični segmenti izrađuju se u Kini, a njihova predmontaža odvija se na samom gradilištu, a zatim se podizanjem sa reke ugrađuju u konstrukciju.

Pilon na mostu preko Ade biće visok 200 metara, s tim što će betonom biti izliven do 175 metara, a potom će biti postavljena čelična konstrukcija. Kolovoz se nalazi na 22. metru pilona.

Most preko Ade Ciganlije ukupno će biti dugačak 969 metara i širok 45 metara. Imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Maksimalna propusna moć biće oko 12.000 vozila na sat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.