Monti više nije ministar finansija

Izvor: B92, 11.Jul.2012, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monti više nije ministar finansija

Italijanski premijer Mario Monti, koji je, nakon formiranja nove vlade, obavljao i funkciju ministra finansija, napustiće tu funkciju.

Njegovo mesto će preuzeti dosadašnji zamenik ministra Vitorio Grili, saopšteno je iz vlade u Rimu.

Nominacija će biti potvrđena na formalnoj ceremoniji, a takođe će biti formirana nova komisija za koordinaciju ekonomske i finansijske politike koju će direktno nadgledati premijer Monti, navedeno je u vladi.

Komisiju će činiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Monti, Grili, ministar ekonomskog razvoja Korado Pasera i guverner Banke Italije Ignjacio Visko.

Grili (55) je diplomirao na prestižnom univerzitetu Bokoni u Milanu i bio je profesor ekonomije na univerzitetuJ ejl u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pre nego što je preuzeo funkciju u Montijevom kabinetu, Grili je bio generalni direktor italijanske državne blagajne, a 1990-ih je radio na velikom programu privatizacije u četvrtoj po veličini privredi u Evropskoj uniji (EU).

Grili je, takođe, bio jedan od direktora banke "Kredi Svis" i savetnik kompanija kao što su energetski gigant "Enel" i avioprevoznik "Alitalija".

Međunarodni monetarni fond (MMF) je juče upozorio da je italijanska privreda i dalje izložena rizicima od dužničke krize u evrozoni i da bi to moglo da ima uticaj na svetsku privredu, uprkos "odlučnim naporima" premijera Montija da to spreči.

Monti nije isključio mogućnost da će Rimu jednog dana biti potrebna finansijska pomoć iz kriznih fondova evrozone, u cilju sniženja visokih troškova zaduživanja na tržištima.

Troškovi zaduživanja Italije i Španije su u poslednje vreme značajno porasli, usled zabrinutosti da bi ta treća i četvrta po veličini privreda u evrozoni mogle da krenu stopama Grčke, Irske i Portugalije i da zatraže finansijsku pomoć.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Monti više nije ministar finansija

Izvor: Capital.ba, 11.Jul.2012

RIM, Italijanski premijer Mario Monti danas se povukao sa mjesta ministra ekonomije u korist svog dosadašnjeg zamjenika Vitorija Grilija. Grili će kasnije tokom dana pred predsjednikom Đorđom Napolitanom položiti zakletvu ..

Nastavak na Capital.ba...

Vitorio Grili novi ministar ekonomije Italije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Jul.2012

Italijanski premijer Mario Monti danas se povukao sa mjesta ministra ekonomije u korist svog dosadašnjeg zamjenika Vitorija Grilija. Grili će kasnije tokom dana pred predsjednikom Đorđom Napolitanom položiti zakletvu kao novi ministar, navodi se u saopštenju vlade. Kako prenosi DPA, u narednom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.