Moguća šećerna kriza u prvoj polovini 2010.

Izvor: S media, 26.Nov.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća "šećerna kriza" u prvoj polovini 2010.

Kupci šećera na svetskom tržištu suočiće se u prvoj polovini iduće godine sa "šećernom krizom" jer ponuda te sirovine neće moći da zadovolji tražnju, ocenio je Džonatan Kingsman, izvršni direktor švajcarske brokerske kompanije u sektoru šećera "Kingsman".

Deficit rafinisanog šećera bi mogao da iznosi tri do četiri miliona metričkih tona, rekao je Kingsman sinoć na konferenciji Medjunarodne organizacije za šećer u Londonu.

On je podsetio da neki >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kupci šećera, uključujući one u Pakistanu, Bangladešu i Maleziji, već ne mogu da uvezu dovoljne količine.

"Situacija bi se mogla pogoršati i jedino rešenje za taj problem je smanjenje potrošnje. Bez obzira na to koliko mogu ojačati cene, one neće doneti više šećera", rekao je Kingsman.

Cene sirovog šećera su u septembru skočile na najviši nivo za 28 godina, podstaknute špekulacijama da će isporuke biti smanjene zbog nepovoljnih vremenskih uslova u Brazilu i Indiji, prenela je agencija Blumberg.

Indija će uvesti rekordnih šest miliona tona u sezoni koja je počela 1. oktobra, prognoziralo je američko ministarstvo poljoprivrede (USDA), revidirajući naviše svoju projekciju iz maja od 2,5 miliona tona.

USDA je revidirala naniže prognozu svetske proizvodnje šećera u 2009/10, na samo 153,3 miliona tona, što je 64 miliona tona manje nego što je projektovala u maju.

Sirovi šećer za isporuku u martu je na Terminskom tržištu poljoprivrednih sirovina u Njujorku u sredu ugovaran 0,02 centa u porastu, po 22,10 centi za libru (1 libra=453,6 grama).

Beli šećer za isti termin isporuke u Londonu poskupeo je 2,10 dolara, na 601,60 dolara za tonu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.