Izvor: B92, 06.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobtel: Uticaj imena na vlasništvo

Beograd -- Pravni zastupnici PTT-a predložili PTT-u da traži poništenje registraicje Mobtela. Sud prihvatio promenu imena.

Iako su pravni zastupnici PTT-a predložili tom javnom preduzeću da pokrene postupak poništenja registracije "Mobtela" pred domaćim sudom, još uvek nema zvaničnog odgovora iz PTT-a. Ukoliko bi PTT tražio poništenje registracije "Mobtela", to bi značilo njegovu likvidaciju. S druge strane, pravni zastupnik "Mobtela" kaže da je pokretanje tog postupka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nezakonito.

Dva vlasnika "Mobtela", PTT i Sistem "Braća Karić BK trejd", spore se u vezi sa udelom u vlasništvu pred međunarodnom arbitražom u Cirihu, zbog čega pravni zastupnik "Mobtela" Sava Anđelković tvrdi da je pokretanje postupka pred domaćim sudom pravno nemoguće.

"Niko ne može da promeni status već započete parnice", kaže Anđelković. "Da vam to ovako predstavim: Ako dve fizičke ličnosti uđu u parnicu pred bilo kojim sudom njihova promena imena i prezimena ne može da se vrši na štetu parnice koja teče".

Međutim, ime firme koja je pored PTT-a suvlasnik u "Mobtelu" promenjeno je 19. septembra ove godine rešenjem trgovinskog suda, samo 12 dana pošto su pravni zastupnici PTT-a predložili direktoru tog PTT-a Draganu Kovačeviću da pokrene postupak za poništenje registracije "Mobtela". Ime suvlasnika više nije Sistem "Braća Karić BK trejd", već "BK trejd Incorporation". Ime je izmenjeno retroaktivno u svim registrima "Mobtela od 1994. kada je osnovan.

Sudija Trgovinskog suda Žanka Radić donela je četiri rešenja, kojima se u registrima iz '94, '97, 2000. i 2001. godine menja ime suvlasnika "Mobtela", Sistema "Braća Karić BK trejd". Ime pod kojim je rešenjem suda sada zaveden suvlasnik Mobtela je "BK trejd Incorpoation", što je bio naziv preduzeća koje je registrovano u Moskvi, ali koje je prema informacijama iz registracionog ureda iz Moskve prestalo da postoji 1996. Kao razlog za rešenje trgovinskog suda navodi se greška prilikom upisa imena stranog osnivača.

Znimljivo je, prema rečima bivšeg člana Komisije za utvrđivanje vlasničkih odnosa u "Mobtelu" Tihomira Živanovića, da je obrasce za registraciju popunjavao "Mobtel": "Kako je moguće da 'Mobtel' 11 godina greši, jer je taj podatak je uneo i sad prilikom ovoga preupisavanja u Agenciji za registre i tu piše da je osnivač Sistem 'Braća Karić BK trejd'. I sad, odjednom, kad je došlo pismo advokata PTT da se poništi registracija 'Mobtela', sad sud prihvata da promeni ime stranog osnivača nepostojećeg preduzeća Sistem 'Braća karić Bk trejd'".

Živanović ukazuje i da je pred arbitražom u Cirihu, kao strana u sporu sa PTT, preduzeće sa nazivom Sistem "Braća Karić BK trejd", a ne firma sa imenom "BK trejd incorporation".

Tihomir Živanović očekuje da će PTT pokrenuti krivičnu prijavu protiv sudije koja je donela rešenje o promeni imena i podnosioca zahteva. Sud je rešenje doneo samo četiri dana pošto je podnet zahtev.

Inače, Živanović od 2003. tvrdi da Sistem "Braća Karić BK trejd" sa kojim je zaključen osnivački ugovor o "Mobtelu" ne postoji i da treba pokrenuti postupak da se ugovor proglasi ništavim. Sa tim su upoznati Vlada Srbije, PTT i republički javni tužilac, ali niko nije reagovao.

Na pitanje šta misli o pokretanju postupka za poništenje registracije "Mobtela", koji su predložili advokati PTT-a, kao i šta je sa odgovornošću članova upravnog odbora koji su dozvolili da profit od tog mobilnog operatera dobija samo jedan vlasnik, a država, odnosno PTT ni dinara, ministar finasija Mlađan Dinkić je odgovorio: "I ja bih voleo da znam odgovor na oba pitanja. To su pitanja za PTT i Ministarstvo za kapitalne investicije. Ja ne mogu da pričam o čemu ne znam ništa".

Poništenje ugovora, prema rečima Živanovića, oborilo bi i spor Vlade Srbije i Sistema "Braća Karić BK trejd" o udelu vlasništva u "Mobtelu" pred međunarodnom arbitražom u Cirihu. Država bi vratila vlasništvo nad "Mobtelom" i nad 13 odsto vlasništva Telekoma, koji su u rukama Karića. Vrednost toga je oko milijardu evra, kaže Živanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.