Izvor: B92, 28.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mobtel: PTT i Austrijanci zajedno

Beograd -- Vlada Srbije austrijskoj strani u Mobtelu predložila stvaranje zajedničkog preduzeća, za Austrijance to načelno prihvatljivo.

Delegacija Vlade Srbije predložila je austrijskim partnerima raspisivanje međunarodnog javnog tendera za izdavanje licence za novog mobilnog operatera posle oduzimanja licence Mobtelu, što je austrijska strana načelno ocenila kao prihvatljivo. Na sastanku mešovite radne grupe vlada Srbije i Austrije dogovoreno je da se o detaljima predloženog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenja razgovara tokom sledeće nedelje.

Najbolji ponuđač bi na međunarodnom tenderu preuzeo i sve korisnike mreže 063, a do zaključivanja ugovora Telekom Srbija nastavlja da održava i servisira tu mrežu. U saopštenju Vlade je navedeno da je na sastanku obostrano konstatovano da predložen model istovremeno obezbeđuje najpovoljniji finansijski efekat za srpsku stranu, sprečava odlazak austrijskih investitora i garantuje sigurnost korisnicima mreže 063.

Majkl Fink, portparol austrijskog biznismena Martina Šlafa, izjavio je za B92 da je ponuda Vlade u načelu prihvatljiva i naveo da očekuje skoro nalaženje pravičnog rešenja koje će zadovoljiti interese obe strane. Fink nije želeo da precizira šta bi još moglo biti sporno u ponudi, odnosno oko čega bi još trebalo postići dogovor.

Bivši ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović za B92 ocenjuje da je Vlada dala dobro rešenje za Mobtel i da je ono pravno moguće. "Mislim da je dobro što je nađeno rešenje koje će s jedne strane poštovati interese stranog investitora, koji je već ušao u Mobtel, i čini mi se da će tako, ako to rešenje bude prihvatljivo za stranog investitora, biti prevaziđen ključan problem u celoj akciji koju Vlada vodi protiv Mobtela. Nije dobro ignorisati strane investitore, pogotovo u ovom trenutku, imajući u vidu da Austrija presdedava Evropskom unijom. S druge strane, važno i da postoji pravni diskontinuitet između Mobtela i novog preduzeća na osnovu opreme koju poseduje Mobtel", kaže on.

Parivodić u Grčkoj

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Grčkoj je razgovarao s predstavnicima Ministarstva inostranih poslova te zemlje i o Mobtelu. "Rečeno da su u OTE-u, suvlasniku u Mobtelu, zainteresovani za proširenje njihovog prisustva u zemlji, bilo kroz dalje investiranje u Telekom ili kupovinu treće licence. Očigledno postoji poverenje u naše tržište", rekao je Parivodić Beti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.