Mladi u Nemačkoj teže podnose krizu

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 16:27

Mladi u Nemačkoj teže podnose krizu

Nemci već godinama žive pod kriznim uslovima, a mladi to teže podnose nego stariji, navode autori jedne u utorak objavljene studije.

Naime, mlade češće pogađaju finansijske i psihološke posledice pandemije, klimatske krize, rata i inflacije.

U onlajn anketi za redovnu polugodišnju studiju Mladi u Nemačkoj u februaru i martu učestvovalo je 1.012 građana starosti između 15 i 29 godina.

Zbog poređenja efekta spleta kriza na različite generacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autori su ovaj put obradili i starosne grupe 30-49 godina, sa 1.015 učesnika i 50-69 sa 1.023 učesnika.

Skoro polovina mladih, njih 46 odsto, pati od stresa, dok u najstarijoj grupi taj problem prijavljuje tek petina.

Mladi češće od starih osećaju da su iscrpljeni, 35 nasrpam 25 odsto, a tri put više, 33 prema 11 odsto, je nesigurno u sebe i stalno se preispituje.

Autori studije stres kod mladih povezuje i sa samonametnutim velikim očekivanjima od budućnosti. Nasuprot tome, oni između 50 i 69 godina gaje umerenija očekivanja, a imaju i više iskustva u suočavanju sa stresom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.