Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi, turizam i biznis

Beograd -- Veliki broj mladih nema posao, a sve više se govori o razvoju turizma u Srbiji. Balkansko udruženje mladih našlo vezu.

Potencijalno dobar biznis su kampovi, naročito za one koji su nasledili zemlju na atraktivnim lokacijama, a s kojom ne znaju šta da rade. Ideja o evrokampovima u Srbiji ostvarena je pre tri godine, a cilj je da mladi ostanu u zemlji i iskoriste kapacitete kojima raspolažu.

Vladimir Đumić, koordinator projekta iz Balkanskog udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mladih, kaže da je u reč o primeni uspešnog recepta iz sveta jer je poznato da su turisti, ljubitelji prirode, uvek u potrazi za novim odredištima. "To je prostor gde mladi mogu više da se uključe jer je reč o raznim obrazovnim profilima. Možda će videti da ne moraju da sa Golije idu u Ivanjicu kako bi radili za 150 evra i isto toliko plaćali stan ako imaju lepo parče zemlje. Na toj zemlji mogu podići kamp, dovesti goste iz Francuske, Australije, Kanade, nije bitno odakle, od toga živeti i baviti se svojim imanjem i prirodom. To bi mogao biti recept za budućnost", kaže on.

Za izgradnju kampova na svojim imanjima već su se prijavila tri mlada bračna para. Oni imaju zemlju na Goliji, Mokroj gori i u okolini Nove Varoši. Miroslav Botić iz Nove Varoši ima nekoliko hektara na Zlataru i obodu rezervata za zaštitu Beloglavog supa, pod borovom šumom i pašnjakom. "Živim s porodicom i ocem u porodičnoj kući na Zlataru. Imam nameru da se bavim jednom vrstom ekoturizma, kampingom. U tome vidim svoju perspektivu, ne vidim perspektivu u odlasku u grad i da radim za 15.000 dinara, da napustim zemlju i prepustim je stihiji. Selo ovde već pomalo i odumire, ostaju stari. Mislim da je budućnost vratiti se na selo i početi neki vid biznisa koji može biti sasvim održiv na ovim prostorima", kaže on.

Podršku porodici Botić i kamping-asocijaciji Srbije dali su opština Nova Varoš i turistička organizacija Zlatara, a u planu je da do kraja proleća bude izgrađen bungalov-kamp kapaciteta za oko 40 gostiju. Za izgradnju 10 kućica u etno-ambijentu potrebno je oko 20.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.