Misija MMF sa predstavnicima sindikata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2010, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija MMF sa predstavnicima sindikata

BEOGRAD -

Predstavnici sindikalnih organizacija u Srbiji razgovaraće danas s predstavnicima misije Međunarodnog monetarnog fonda, koji su želeli da čuju mišljenje sindikata o vladinom Predlogu izmena i dopuna Zakona o penziono-invalidskom osiguranju, izjavio je juče Tanjugu predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Orbović je rekao da od tog sastanka ne očekuje ništa posebno, jer se MMF dogovorio sa Vladom Srbije o tom za sindikalce spornom pravnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktu.

Današnjem sastanku prisustvovaće predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, Konfederacija slobodnih sindikata, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, Udruženi sindikat Srbije "Sloga" i Industrijski sindikat Srbije.

Doslovna primena dogovora

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je juče u razgovoru sa Misijom MMF-a da će prioriteti vlade u narednom periodu biti doslovna primena dogovora sa tom međunarodnom institucijom.

Kako je navedeno u saopštenju iz Kabineta potpredsednika vlade, Krkobabić je istakao da su prioriteti vlade okončanje reforme sistema penzijsko-invalidskog osiguranja i donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Posle donošenja zakona o fiskalnoj odgovornosti najvažnija će biti njegova doslovna primena, koja će, kako je rekao Krkobabbić, garantovati redovnu isplatu penzija i njihovu stabilnost.

Krkobabić je ukazao da je neophodno stvoriti uslove za isplatu bonusa penzionerima, a koji je u skladu sa ranijim dogovorom sa MMF-om, koji podrazumeva jednokratku pomoć penzionerima od 2.000 dinara, kao i da se plate i penzije ne povećavaju do 2011. godine.

Šef misije MMF-a Albert Jeger istakao je da je sada neophodno voditi dobru i odgovornu fiskalnu politiku i da MMF podržava napore Vlade u sprovođenju dosadašnjih projekata, navedeno je u saopštenju.

MMF protiv odmrzavanja plata

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić juče je izjavio da MMF nije spreman da pristane na odmrzavanje plata u javnom sektoru i da bi povećanje plata ugrozilo kredibilitet Srbije.

On je izrazio očekivanje da će Zakon o socijalnoj zaštiti biti usvojen do kraja godine, navodeći da će za njegovu punu primenu biti potrebno da se izdvoji još četiri milijarde dinara.

Ljajić je sa delegacijom, koju predvodi šef misije MMF - a za Srbiju Albert Jeger, razgovarao o promenama koje će doneti usvajanje novog Zakona o socijalnoj zaštiti, saopšteno je iz kabineta srpskog ministra.

On je ukazao da će "taj normativni akt uvesti niz usluga koje su u potpunosti usklađene sa evropskim i međunarodnim standardima, utvrditi kriterijume na osnovu kojih će biti proširen krug korisnika socijalnih davanja, kao i bolja ciljanost u njihovoj raspodeli".

Jeger se tokom razgovora interesovao i o dinamici realizacije paketa pomoći socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva u uslovima globalne ekonomske krize, vrednom 1,5 milijardi dinara, koji je usaglašen prilikom prethodne posete delegacije MMF - a Srbiji.

Ljajić je objasnio da je deo sredstava iz tog paketa obezbeđen, a da će ostatak biti utvrđen rebalansom budžeta.

Odmrzavanje plata pre dogovorenog roka sa MMF-om i bonusa za penzionere ponovo je zatražio ministar ekonomije Mlađan Dinkić, jer se "mora prekinuti sa obrezvređivanjem primanja stanovništva u Srbiji", navodeći da dva mliona ljudiu Srbiji ima konstantan pad primanja.

Jeger: Dobra fiskalna politika Srbije

Jeger je početkom sedmice, tokom razgovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović, istakao da je Srbija u prethodnom periodu vodila dobru i odgovornu fiskalnu politiku.

Cvetković, Dragutinovićeva i Jeger su istakli da je od izuzetne važnosti što skorije donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Premijer Cvetković je prošle nedelje izjavio da se budžet Srbije trenutno puni mnogo bolje nego početkom godine i da će se sa misijom MMF-a razgovarati o tome na koji način bi mogao da bude upotrebljen eventualni višak sredstava u budžetu.

Premijer je istakao da je Srbiji potreban zakon o fiskalnoj odgovornosti, jer će omogućiti stabilnost finansija u narednom periodu i pomoći privlačenju stranih investitora da ulažu u domaću privredu.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji stend-baj aranžman, vredan oko tri milijarde evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.

U dosadašnje četiri tranše Srbija je povukla oko 1,45 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi, pri čemu je iskoristila samo polovinu sredstava odobrenih u okviru treće tranše i 15 odsto četvrte tranše kredita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.